Земеделците на протест - над 40 блокади в цялата страна

  18 Септември 2023, 19:37     

Още от рано сутринта стоцити трактори окупираха пътят между Бяла Слатина и Враца.

 

Петър Пешев, председател на СЗП - Враца
"Хората, които сме се събрали са от целия земеделски сектор, не само зърнопроизводители, както се опитват да лансират. Тук са и овощари, пчелари, лозари".

Всички те са против вдигната забрана за внос от Украйна.

Пламен Цветкашки, пчелар от Врачанско
"Вносът на украински мед направо ни пребива. Той е 3 и 80 макс и като платиш осигуровки и това и онова си на загуба".

Цветослав Георгиев, земеделски производител от Врачаснко
"Виждаме, че тия дето ни управляват са там само за да подписват, за нищо друго не става. Време е да вземеш нещата в свои ръце".

Освен петте суровини, които да спрат да се внасят от Украйна, земеделците прибавиха и още едно искане. Извинение от премиера акад, Николай Денков за това, че ги нарекъл  "терористи".

Петър Пешев, председател на СЗП - Враца
"Терористи какви терористи, ние сме хората, които са по цял ден на полето".

Борислав Горанов, представител на НАЗ
"Преди да започнем какъвто и да било диалог искаме премиера да излезе и да се извини публично. Снощи го направи частично. Докато няма диалог между държавата и земеделците няма как да стане".

 

Над 150 земеделски машини блокираха входовете и изходите на Монтана.  Недоволните облякоха тениски с надпис „Терорист“ и  издигнаха лозунги. Някой от тях се заканиха и на управляващите.

Методи Лаков, производител от с. Владимирово
"Утре ще им занеса биволско мляко. Понеже нито една мандра не го изкупува, ние си храним с него прасетата и кучетата".

Иван, земеделски производител от Бойчиновци
"Ние не сме терористи, а обикновенни работници, които дишаме всеки ден пепела".


Над  3 часа тежка техника не допусна нито един тир да премина през Дунав мост 2. Там земеделците се заканиха още тази нощ с тракторите си да отидат пред Министерски Съвет. Междувременно заради блокадите, стотици останаха в километричните опашки, което доведе и до напрежение.

Горан, жител на Бяла Слатина
"Не ги подкрепям, що виж с кви лъскави трактори са дошли, такива са им и колите, такива са им и домовете. Аз съм бил измикярин при тех и знам".

Иво Геров, жител на Бяла Слатина
"Аз не съм земедлски производител но съм дошъл да ги подкрепя защото това, което ни готви това продажно правителство, е да вкара суровини опасни за живота".

Протестите продължават и в следващите дни, а междувременно в медиите се появи и твърдение, че жена е катастрофирала заради блокадите между Мездра и Роман, справка на екипът ни в МВР - Враца показа, че жената е била спътничка на шофьора, а автомобилът бил самокатастрофирал рано тази сутрин.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите