Заради забавено строителство - протестно автошествие блокира Видин

  11 Септември 2023, 16:32     

Протестно автошествие заради забавеното строителство на скоростния път Видин-Ботевград. Организаторите настояват строителството на скоростната отсечка Видин-Монтана да завърши най-късно през 2025 година, а идната да завърши и ремонта на пътя между Ботевград и Мездра. През 2018-та година заради масовите протести тогавашното правителство задейства процедурите за строеж и работата започна. В последните две години обаче новият скоростен път изглежда все по - нереалистичен.

Росица Кирова, председател на ГО "Единни за промяна"
"Не може 2 години и половина да не може да си свърши работата администрацията. И в това отношение искаме ясни уверения от министъра на регионалното развитие и от това правителство, че ще се спазят ангажиментите, сроковете, че до 2024 - та година ще бъде проектиран целия участък между Монтана и Враца".

В неделната сутрин над 100 автомобила от Видин и Монтана потеглиха в автошествие през основната пътна артерия в града, а малко преди обяд блокираха пътя от и за Дунав мост 2 за един час.

 

Бисер Методиев, протестиращ от Монтана
"От цяла България, най - лошите пътища са в Северозапада. Затова сме тук". 

Мато Матов, протестиращ от Видин 
"Защо съм тук ли? Защото вчера щеше да ме блъсне един  тир на  Гара Срацимир. Да ускорят строителството, макар на етапи да бъде пуснато и колко се може по - бързо".

Станимир Стоев, протестиращ от Видин
"Ако беше междуселски път добре, но за трафика, който от тежкотоварни автомобили този път не отговаря на европейските стандарти. Виждате колко катастрофи стават и то все с участието на тирове".


Протестиращите се срещнаха с областния управител на Видин, който дойде по време на блокадата за да внесе яснота какво следва.

Иво Атанасов, областен управител на Видин
"2018-та година  бях един от организаторите на протеста за магистрален път от Видин до Ботевград. Отпора на ГЕРБ беше огромен за този път. Исканията на хората са чути, зад тези искания заставам аз, застава и държавата".

Видинският губернатор увери, че пътят ще бъде довършен до края на 2025-та година, а забавянето се дължало заради лошо или никакво проектиране на трасето.

Иво Атанасов, областен управител на Видин
"Имаме ясно определени срокове вече при редовното правителство за завършването на магистралния път в участъка Видин - Монтана. Срокът е 25 -та година, както искат и протестиращите. Пълните подробности ще качим на сайта на областна администрация за да се информират гражданите".

Заради блокадата се образуваха и километрични опашки от тежкотоварни камиони.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите