Враца ще отбележи 3 март - 146 години от Освобождението на България

  01 Март 2024, 19:05     

146 години Свободна България ще отбележим на 3 март. Тържественото честване на националния празник във Враца, ще се състои на централния площад "Хр. Ботев" от 11.30 ч. 

Петя Долапчиева - зам.-кмет на община Враца
Преди това тържественото шествие с врачанския трибагреник, който е над 25 м ще започне от "Суми", "Тракийска принцеса" в 11.00 ч. Традиционно празничната програма ще продължи с тържествен ритуал по издигане на българското знаме и пъстро българско хоро в което ще се включат танцови формации от целия град от всички институции. Надявам се, че ще отбележим заедно празника и ще бъдем заедно на 3 март на пл. "Хр. Ботев".

Калин Каменов - кмет на община Враца
Молбата ми към всички наши съграждани е в навечерието на 3 март, заедно със своите деца да направим една своеобразна инициатива, за която призоваваме от години, а именно д извадят своите знамена и да ги закачат на прозореца, на балкона, на къщата, така че от всяко жилище да се развява знаме и по този начин да се превърне в града с най-много български знамена и символично казваме, че се гордеем, че сме българи.

В Мездра честването на Националния празник ще започне в 9.15 на пл. "България". В празничната програма ще участват местния ансамбъл, вокална група и читалището. А в 10.00 ч. официално ще бъде открит XXII Републикански шосеен пробег, с участието на състезатели от лекоатлетически клубове от цялата страна и местни училища. Призьорите в отделните възрастови групи ще бъдат наградени в 12.30 ч.
В Монтана 146 години Свободна България ще бъде отбелязан от 10.00 ч. на пл. "Жеравица". В честването ще вземат участие военнослужещи от ВФ 54990, Враца и Духов оркестър "Дико Илиев" към читалището в Монтана. А час по-късно ще започне и специален концерт в Общинския младежки дом.
Във Видин тържествената програма ще започне в 10.00 със Заупокойна молитва пред паметника на румънските воини. Празничното шествие е в 10.45 от музей "Конака" до пл. "Бдинци", където ще се състои и официалната церемония за празника с Историческа възстановка на Освобождението на Видин.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите