Вотът 2 в 1: Започна инсталирането на машините за чужбина

  29 Май 2024, 14:56     

Започна инсталирането на машините за изборите 2 в 1. С приоритет са устройствата за  чужбина. Следващите дни те ще бъдат предадени на Външно министерство, за да започне транспортирането.

От 245 машини за гласуване извън в страната – с 94 ще се гласува за Европейски парламент и за Народно събрание, а със 151 машини само за Народно събрание. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Росица Матева, говорител на ЦИК:
На 25 май ЦИК извърши доверено изграждане на изходния код на софтуера, който ще бъде инсталиран на машините за гласуване. В резултат на това е генериран хеш код, който ще се изписва на системните разписки, които следва СИК да отпечатат в началото на изборния ден и да поставят на видно място в помещенията. На всяка една разпечатана от машините бюлетина също ще бъде изписан този хеш код, като избирателят ще има възможност, ако желае, да го свери".

Днес общинските администрации ще публикуват списъците на заличените лица. Тя препоръча на избирателите да проверят тези списъци и ако установят, че фигурират в тях по грешка, могат да подадат заявление за отстраняване до общинските администрации до 1 юни. 

Росица Матева, говорител на ЦИК:
"Използвам случая да напомня на онези избиратели, които имат право да гласуват с подвижна СИК, че ако са пропуснали срока за подаване на заявления, могат да го направят до 3 юни, стига да има в населеното място назначена такава СИК". 

Междувременно стана ясно, че  една от партиите ще бъде санкционирана от 2 до 5 хиляди лева заради нарушение. Тя трябва незабавно да свали част от билбордовете си.

Росица Матева, говорител на ЦИК:
"След като разгледа и жалбата и доказателствения материал, ЦИК прие, че има нарушение на добрите нрави и формата на агитация, тъй като кампанията изисква да няма призив за не подкрепа, докато от изображенията приехме, че има такъв призив за не подкрепа на останалите кандидати, чиито изображения фигурираха на този билборд.”

Не се очаква забавяне при броенето на бюлетините, увери говорителят на Комисията. От ЦИК припомниха, че българите, които не могат да  гласуват за евродепутати, ще имат право да дадат вота си за национален парламент само на хартия.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите