В деня на независимостта - честваме 115 години от обявяването й

  22 Септември 2023, 19:31     

Десетки жители на Враца се събраха на централния площад в града за празника.

Цветана Горкиева
Княжество България става независима държава начело с коронованият цар Фердинанд. Най-напред Турция, а след тов аи великите сили признават официално българската независимост. Българското правителство решава да обяви независимостта на БЪлгария  на 22 септември 1908 г. в черквата "Св. 40 Мъченици" в старата българска столица Велико Търново.

Ако искаме децата ни да са отговорни, трябва да им дадем пример, каза кметът на Враца.

Калин Каменов - кмет на община Враца
Да има правото свободно да изрязваш себе си и своята вяра и религия, своите пристрастия политически, етнически, социално-икономически е право, което струва много. Цената на това право обаче са плащали нашите предци със своите дела. Днес ние техните наследници имаме задължението да пазим Независима България.

В Мездра празникът протече с редица инициативи

Иван Аспарухов - кмет на Община Мездра
Тези празни, които са подредени от нашите предшественици са достойни за уважение , така че и по достоен начин решихме да отбележим Деня на Независимостта. Към българите ще се обърна само с последното изречение от манифеста "Да живее българският народ", по една проста причина, че независимостта се постига на базата на волята на народа и монарха и правителството решават да действат в името на народа, което е добре да се случи и сега. 

Традиционно на този ден се провежда и състезание по майсторско управление на велосипед за ученици от 1 до 7 клас, като най-добрите получиха и награди.

 

Сред най-атрактивните колоездачи беше и три годишния Виторио.

Виторио - 3 години
"Притеснявах се там".
Репортер: На колко години си?
Виторио, "На три, май съм на 4".
Репортер: Последно на колко си?
Виторио: "Последно на колко съм"?

Монтана отбеляза Деня на независимостта с празнично шествие по ул. "22 Септември". По едноименната улица на вратите на всички къщи се развяваше българският трибагреник.

Златко Живков - кмет на Община Монтана
Ние сме независими толкова, колкото човек може да си пожелае, толкова когато човек е честен да работи за мястото където живее, там където живеят децата му, там където живеят всички българи, затова днес всички вие които сте тук на централния монтански площад "Жеравица" пожелавам от сърце Честит празник! Бог да пази България!

Официално честване на Независимостта на България се проведе и на централния площад във Видин, където десетки поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите за свободата на Видин.

Борислава Борисова, зам.-кмет на Видин
"Преди няколко дни сведохме глава пред уникалния паметник на Скърбящия воин във Видин, за да отдадем почит на всички онези, благодарение на чиято саможертва бе постигнат акта на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, превърнало се в свята кауза за народа ни. Голямото дело обаче не би могло да е истински завършено без признаването на държавата ни за суверенна“

България става независима през 1908 г. Така ли е и днес?


Валтер Христов - жител на Мездра
В днешно време е много трудно да се наречем независим народ, но главното е да се стремим към независимост.
Стефан Здравков - жител на Мездра
Посочете ми един ден в който сме били независими? Аз не мога да кажа такъв ден.
Нели Борчева - дир. на СУ "Козма Тричков", Враца
Много е важно независимостта да я разбираме не само в административен и законодателен аспект, а в душите си. колкото по-свободни сме в своето мислене, толкова по-независими ще бъдем и в своето поведение, в своите дейности и мисля, че ние българите можем да го постигнем защото сме българи и защото сме заедно.
Маргарита Асенова - жител на Враца
Да се грижат по-добре за народа и да не слушат НАТО и Америка, а да слушат българският народ какво иска той. Народът продължава държавата а тук тия дето се пишат за управници нямат смисъл.
Трифонка Цолова
Зависими сме. Що големият брат от Запад много ни окастри клоните. Не сме единни, трябва цял народ да се вдигне. Депутатите си държат за Запада, за Шенген, леген, на нас ни се повръща вече от тая дума.
Божана Ангелова - жител на Враца
И това разслоение между бедни и богато е огромно и не ми харесва.
Филип Иванов - жител на Враца
Отгоеорност трябва да има, като казваш нещо направи го. Това е вечна лъжа в която живеем. То не само в България в цял свят. Политика е синоним на мотаене, лъжи. Гледат само да си пълнят джобовете. Ние сме достатъчно глупави щом не може да се обединим и да ги свалим.
Мартин Петров - жител на Враца
Трябва да мислят за бъдещето не само за тях, а и на хората около тях, щото най-малкото сме от едно племе.
Тодор Костадинов
-А кога ще обърнат внимание на собственото си племе?
Като се смени цялото управление и дойдат нор,ални хора които да гледат към държавата.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите