Увеличение на заплатите в армията: Предложението е за 30% от 1 януари 2025

  12 Април 2024, 18:50     

С почти 30% да бъдат вдигнати заплатите на военнослужещите, предлагат всички парламентарни групи в Народното събрание. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ - СДС и председател на комисията по отбрана Христо Гаджев.

Христо Гаджев – народен представител от ГЕРБ-СДС
Всички парламентарни групи, без изключение, внасяме проект за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили, с който заплатите на военнослужещите се изравняват със средната работна заплата за страната. Т. е близо 30% нарастване на възнаграждението на военнослужещите. Липсата на адекватни възнаграждения са едни от основните причини за напускане на въоръжените сили на военнослужещи. Ако искаме да имаме съвременна армия, то не е само да закупуваме ново въоръжение, то е и инвестиция в хората, в отбраната. 

Гаджев изрази надежда законодателните промени да се приемат и да влязат в сила преди 6 май. А служебният министър на отбраната благодари на депутатите и изрази надежда, че повишението на доходите ще остави военнослужещите в българската армия.

Атанас Запрянов – служебен министър на отбраната
Такова едно решение ще даде на военнослужещите мотивация, че държавата не ги е забравила, тя разбира проблемите ни и се грижи за тях. Такава политическа грижа, проявявана от НС, убеден съм, че ще доведе до промяна в нагласите за военна служба, ще намалеят рапортите за напускане и ще наблюдаваме един процес на повишен интерес. 

Запрянов изрази увереност, че с това решение негативната тенденция ще бъде пречупена и насочена към позитивно окомплектоване на въоръжените сили.

Христо Гаджев – народен представител от ГЕРБ-СДС
Това, което се предвижда е за възнагражденията да влязат в сила от 1 януари 2025 година, за да могат да бъдат планирани с бюджета за догодина. Тъй като този бюджет вече е разграфен. Същото е и между другото и за служителите на МВР. От 1 януари 25-та година да влезе тяхното увеличение на възнагражденията, което беше гласувано в ЗМВР още февруари месец. Индикативната стойност, която се очаква за цивилните и за военнослужещите е в размер на близо 520 млн. 

Началната база за заплата в армията в момента е 1 450 лв, а след увеличението от 1 януари догодина тя трябва да стане 2 200 лева, уточни Гаджев.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите