Три значими проекта за Монтана

  03 Януари 2023, 18:38     

Обновяването на три значими обекта ще бъде във фокуса на общинското ръководство в Монтана през тази година. Преди да започне същинската работа по тях се налагат няколко административни процедури. Най-съществената е прехвърлянето на собствеността на сградата на театъра на общината. Сега местната власт има право само на управлението й. За да кандидатства за финансиране по европрограма Министерството на културата трябва да прехвърли собствеността на общината.

Вторият обект е ученическото общежитие на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици. Състоянието на сградата и двора отдавна будят недоволството на родители и граждани. Общежитието не е ремонтирано десетилетия, а учениците които живеят в него сега са 13. Общината би могла да се ангажира с реновирането, ако имотът бъде изваден от баланса на училището. Възможна е и промяна предназначението на сградата, като за учениците настанени в общежитието се осигурят по-комфортни условия на друго място. За ремонта и рехабилитацията могат да бъдат получени до 6 млн лв по Механизма за възстановяване и устойчивост.  

Най-реалистичен засега е проектът за модернизация на Дома за възрастни хора с увреждания  в с. Горна Вереница. Там ще бъдат изградени жилища от семеен тип, където ще бъдат настанени хората, които живеят постоянно в социалното заведение, сега те са 42.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите