Трети ден блокади на земеделци - няма подписан меморандум с правителството

  08 Февруари 2024, 19:18     

Както беше обявено в началото на протестите, блокадите на пътя ще бъдат удължавани с по един час, всеки следващ ден, докато не дат изпълнени исканията на земеделците. В Северозапада блокадите са на четири ключови места, като с най-голяма продължителност на протеста е този на пътя Мизия - Оряхово. Над 100 фермери и земеделци и още толкова тежка техника блокира пътя за ферибот Оряхово, вече трети ден до 15.30 ч.

Петко Илиев - земеделец
Ние се борим с чисто прагматични искания, които ще помогнат на нашия бизнес да си вършим работата и да продължим да се структуро определящ сектор в България и да си подсигурим продоволствието на народа. Ние не сме с политически искания, ние имаме само чисто прагматични искания подкрепящи нашия бизнес за да му позволи да оцелее.
Ангел Василев - пчелар
За нас си остава изкупната цена 3,50 лв. - 3,80 лв. Никой не ни е казал нищо, че ще има някакво изменение, а най-важно е изкупната цена. Субсидиите тези който дават по 4 лв. - 5 лв. за Украйна, това изобщо не може да ни помогне. Разходите са ни много големи, изключително големи. Да вземем една питка, за да подхраним струва някъде около 3,00 лв., почти колко 1 кг мед, което е смешна цена. За мен е така. И друго ние сме много разединени пчеларите, тук сме 4-5 пчелара, нищо не е, при положение, че нашия район е един от най-мощните пчеларски райони в България, Дунавската равнина обхваща, Козлодуй и натам.

Земеделска техника бе разположена за пореден ден и на главния път Е 79 край Монтана. Производителите заявиха, че няма да отстъпят от исканията си и ще останат на пътя колкото е необходимо.

Виктор Красимиров, земеделски производител от с. Смирненски
"Ние не можем да бъдем постоянно в загуба. Тука стоиме, нема мърдане. Даже трябва да се затвори всичко, да не се отваря нищо". 

Петър Петров, земеделец от Монтана 
"Към момента няма съгласие, доколкото сме запознати. Продължаваме без да отстъпваме от нашите искания. Ние сме хора, които са притиснати в ъгъла. Няма кво да губим и сме склонни на крайни действия". 

Ромео, земеделски производител от Монтана 
"Като виждаме, че всичко в държавата е унищожено, заводи - фабрики. Сега искат това да направят и с нас. Големите фирми да ни превземат".

Във Видин също продължават блокадите, като там над 80 трактора не допускат тежкотоварни камиони през Дунав мост 2. Мащабен протест в пограничната зона се очаква и утре. От бранша се заканиха да изкарат цялата налична техника на пътя.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите