"Тънка червена линия" - Кирил Петков: "Никога няма да се наведем"

  09 Февруари 2024, 19:46     

В отговор на Борисов съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че не се поддава на заплахи и ултиматуми. От партията му давали възможност на ГЕРБ да имат най-високият пост в държавата – този на премиер – и нямало да се съгласят чрез натиск на друго решение.

Даваме възможност на ГЕРБ да имат най-високият пост в държавата, коментира спората тема Кирил Петков.

Кирил Петков – съпредседател на ПП-ДБ:
Това е премиера. Премиера отговаря за всички министерства. Всички министри са под негово ръководство. Целият МС.Така че ГЕРБ получават в тази ротация, както сме обещали, най-високия пост в държавата и излаза на България към Европа и към останалия свят минава през точно този премиер. 

На вчерашното контрарешение на Борисов от партията му да предложат друг свой човек за външен министър, Петков отговори така:

Кирил Петков – съпредседател на ПП-ДБ:
Кажете каква е логиката – аз не виждам никаква логика, да има нов човек, да се появи. Имаме един работещ екип – на Мария Габриел и акад. Денков. Те до този момент са работили в синхрон. Защо трябва да се вкарва още един човек, току-що, незапознат с тяхната програма, незапознат с тяхната работа, въпреки, че премиера е Мария Габриел? 

Петков направи оценка и на заплахите на Борисов за нови предсрочни избори.

 Кирил Петков – съпредседател на ПП-ДБ:
 Да се заплашва с избори 2 в 1, защото не може да се съвмести един отбор, който вече работи и някакви хора почват да чертаят линии за избори, това за мен е не само липса на държавническо поведение, но някакъв тип егоизъм, който в този момент е абсолютно непродуктивен в разговорите ни.

И бе категоричен:

Кирил Петков – съпредседател на ПП-ДБ:
… от наша гледна точка този тип червени линии няма да проработят. Никога не сме се навеждали, ако някой ни заплашва с нещо.… никога няма да се съгласиме на каквото и да било, ако някой просто ни кара да го направим.  Ако някой ни заплашва с предсрочни избори ние не се плашим. Ако ще си играем на червени линии никога няма да се наведем. 

Най-добре било да се запази настоящата конфигурация, отново подчерта съпредседателят на ПП-ДБ.

 Кирил Петков – съпредседател на ПП-ДБ:
… и те осъзнаят, че това е най-добре за следващите – за следващата ротация – може би и за следващите ротации – този отбор да се сменя между Мария Габриел и акад. Денков огледално, всеки 9 месеца, това е начина, по който пред целия свят да покажем единство, да не показваме нови лица всеки 9 месеца и да има една нормална стабилност за държавата. 

Петков призова за продължение на диалога между водещите политически формации, но не задочно, а в директни разговори.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите