Скандал във Видин - общинска съветничка заплашвана за "неправилен" избор

  27 Ноември 2023, 19:53     

Развитие по скандала във Видин за политическия натиск в БСП около избора на нов председател на местния парламент. След сигнала, който Ви показахме в "Добро утро, Северозапад", светкавичен брифинг на структурата левицата в областния град. Според председателят на БСП във Видин Найден Йонов, нито той, нито някой от общинските съветници са упражнявали натиск да се гласува за конкретна кандидатура. Припомняме, че тази сутрин Иванела Илиева, която е най - младият съветник в местния парламент, сигнализира в сутрешния блок на RMTV, че е принуждавана да гласува за Светослав Славчев от СДС, който всъщност и оглави общинския съвет.  Калин Иванов работи по темата...


Още в петък Ви показахме напрежението между  ГЕРБ и управляващите около избора на шеф на местния парламент. Тогава от ГЕРБ обвиниха СДС в контролиран вот, чрез маркиране на изборните пликове. 

 

Тази сутрин общинския съветник от БСП Ивелина Илиева потвърди, че е имало договорки. Насоките й били дадени от шефа на БСП във Видин Найден Йонов. 

Иванела Илиева, общински съветник от БСП
"Даде ми насоки, да бележа своя вот, като бележа пощенския плик, в който гласувам. Даде ми насоки, че трябва да поставя насоки в горната част, от вътрешната страна на плика". 

Ивелина не се съгласява да гласува под строй и го заявява гласно. 

Иванела Илиева, общински съветник от БСП
"Аз не искам да бъда част от такива практики и той ми каза, че това да не съм си го помислила. В крайна сметка отидох гласувах след като той ми даде и химикал, защото аз не си носех. Белязах пликчето, но вотът ми беше празен в знак на протест". 

На втория тур Ивелина буквално е заставена да гласува. Тя го прави и напуска залата. Именно тогава са започнали и заплахите, твърди 23 годишната съветничка. 

Иванела Илиева, общински съветник от БСП
"Той излезе в коридора и започна отново със заплахите. Предупреди ме, че ако се повтори подобно нещо, ако аз отново си позволя да върша своеволия, ще търпя последствия и няма смърт без причина". 

Председателят на БСП във Видин отрича да е отправял каквито и да било заплахи към Ивелина. От структурата подготвят две съдебни дела към съветничката. 

Найден Йонов, председател на БСП - Видин 
"След като заведем съдебните си искове ние ще пожелаем чрез съда и полицията разпечатките за разговорите, водени от Иванела по време на заседанието, защото има свидетли, които твърдят, че Иванела е забелязана в тъмната стая да бележи няколко плика. Второто за което имаме сведение, е че съветник Иванела в коридора на залата е осребрила това нейно действие. Знаете ли, предател един път е предател за цял живот. Проблемът е, че унижаваш човек, който ти е подал ръка и те е направил съветник". 

От БСП заявиха, че ще изключат Иванела от редиците си още днес, в същото време самата тя вече подаде молба за напускане от левицата, но заяви, че ще продължи да бъде общински съветник. Сигнал за случая вече е подаден в полицията и тече проверка. От ГЕРБ пък сезираха областния управител и прокуратурата с искане вотът за председател на общинския съвет, да се касира. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите