Радев започна серията от срещи - стартира процедурата по избор на служебен премиер

  28 Март 2024, 18:44     

Централната банка не бива да се въвлича в политическия процес, категоричен бе управителят на БНБ Димитър Радев, след срещата си с президента Румен Радев за разговори за поста служебен премиер.

Димитър Радев – управител на БНБ
Най-малкото по две групи от причини. Първата чисто съдържателна. Това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време. Мисля, че това е едно от нещата, които успяхме да постигнеме след 2015-та година, да има една здравословна дистанция между централната банка, политическия процес, политическите сили, така че, трябва да не се допуска такова въвличане на Централната банка. 

Според него има и редица правни пречки да бъде на поста служебен премиер.

Димитър Радев – управител на БНБ
Има колизия с националното законодателство, която е очевидна. Но това, за което малко се говори е, че има колизия с европейското законодателство. Управителя на Централната банка са изрично дефинирани в договора за функционирането на ЕС, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на Европейската система на централни банки. Те са много експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности. 

Радев допълни, че е подписал етичния кодекс на Европейската централна банка, като член на генералния й съвет, според който управителят на БНБ трябва да избягва каквото и да е участие в политическия процес.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите