Протест на медици във Враца - за увеличение на заплатите и по-добри условия на труд

  27 Октомври 2022, 19:27     

На протест излязоха медицински специалисти във Враца. Медицински сестри, лаборанти, санитари и лекари се събраха пред сградата на МБАЛ "Хр. Ботев". Те подкрепят своите колеги от Добрич и имат същите искания.

Миглена Иванова - рентгенов лаборант в МБАЛ - Враца:
Ние искаме увеличение на основните заплати както е по КТД, трябва да е 1500 лв. основната заплата, нашата е 950 лв. и е най-ниска в цялата област защото на другите болници около нас вдигнаха заплатите. Само нашата болница няма пари да ни вдигне. И трябва министерството да ни спонсорира по някакъв начин, да отпусне някакво пари, за да може да се вдигнат заплатите.

Миглена работи вече 10 години в лечебното заведение, като затова време не се е разрешил и проблемът с недостига на персонал в болницата. 

Миглена Иванова - рентгенов лаборант в МБАЛ - Враца:
То винаги ще има при нас недостиг. Нормално хората да ходят където са по-изгодни условията на труд. Трябва да се вдигнат заплатите за да останат младите хора тук. При тези заплати няма млад човек да остане, при положение, че в чужби са по хиляди евро заплатите на сестри, на лекари.

Последните изпратени жалби и писма до здравното министерство и общината са от преди седмица. От Синдиката са изпратили заявление и до новия временно изпълняващ длъжността директор д-р Кети Ценова с конкретните искания на медицинските специалисти.

Йорданка Тодорова - ст. мед. сестра в Ортопедия МБАЛ:
Която ни отговори положително, че е съгласна с нещата за които ние претендираме, но всичко опира до финансовата възможност, още повече че тя е директор от няколко дни и действително е необходимо време да се запознае с финансовата състояние, със ситуацията.


Елизабет Тонковска - регистратор акушерка в Спешно отделение:
Работя като регистратор акушерка в спешно отделение. Там работата е натоварена , парите са мизерни, брутото ни е 1000 лв., което е обидно ниско, но след удръжките дали са 700 лв. чисти ако не даваме извънреден труд.  Естествено ние няма как да сме доволни да работим за тези заплати, ще работим не зная докога и накрая всеки ще си намери друга алтернатива при която да получава повече пари.

 

Медицинските специалисти заявиха, че ще излизат всеки ден на мирни протести, докато не бъдат чути исканията им.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите