Предложение - регистър със закрити училища поискаха от Враца

  18 Март 2024, 14:46     

По официални данни над 600 училища са спрели да работят от 2006-та до 2008-ма година в цялата страна. 

Румен Петков, предс. на комисия по образование в ОС - Враца
"Като председател на комисията не веднъж е поставян въпрос от граждани за това какво се случва в тези училища, защото те се разпадат пред очите на всички и всъщност общините нямат ресурс да ги поддържат". 

Така се ражда идеята за единен Национален регистър. 

Румен Петков, предс. на комисия по образование в ОС - Враца
"В този регистър трябва всяко едно училище. Те са толкова различни в различните общини. Трябва да има своята характеристика, или условно ще го нарека някакъв паспорт, от който да е видно, какво е състоянието му, каква инфраструктура има изградена в него. В какъв район се намира, какъв бизнес би могъл да се развива". 

По този начин както общините, така и потенциалните инвеститори ще имат достъп до цялата информация за сградата. Според Петков само регистъра обаче няма да реши проблема с изчезващите училища. Той е на мнение, че трябва нова образователна стратегия. 

Румен Петков, предс. на комисия по образование в ОС - Враца
"Трябва да има дългосрочна визия за тези училища за да знаем какво ще се случи с тях. И така както през 2006-та и 9-та имаше Национална програма и всяко едно закрито училище по тази програма, училищата, приемащи учениците получаваха сериозен финансов ресурс, да има и такава програма, която да проследява какво се случва с тези училища. Това може да се случи само с дългосрочни усилия". 

И още: Стратегията на образователното министерство около това училищата в малките населени местта да се закриват за да може ресурса да отива в големите, не е повишил качеството на образование. 

Румен Петков, предс. на комисия по образование в ОС - Враца
"Всъщност закрихме училищата, че не предлагат качество и сега след толкова години вече се направи анализа защо не постигаме резултатите. Ние извадихме едни деца от тяхната естествена следа, механично ги преместихме и според колегите от МОН, ресурсите, които се влагат сега в големите училища показва, че издръжката на малките нямаше да излиза скъпо". 

Темата за малките училища ще търпи развитие и в следващите месеци, а според Румен Петков е важно да запазим малките школа, тъй като доста от тях са строени от прадедите ни с дарения и доброволен труд и по този начин ще запазим и българската памет. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите