По Ваш сигнал: Опасна къща се руши от години във Враца (Репортаж)

  30 Януари 2024, 19:21     

Опасна къща застрашава преминаването на хората по улица "Хр. Ботев" във Враца. Затова сигнализира собственикът на съседния имот в социалната мрежа. Участъкът е привидно обезопасен, т.к. често падат парчета тухли от фасадата и извън заграждението. Част от тротоара е непроходим и пешеходците преминават по пътя между автомобилите. Има ли решение на проблема?

Тухли, мазилка и стъкла. Това е гледката на участък от ул. "Хр. Ботев" във Враца. А причината е рушаща се от години двуетажна къща, чиито покрив отдавна го няма. Рухнала е фасадата и дори втория етаж от имота. Около 5 м от тротоарното пространство пред сградата е непроходимо за хората и преминаването е възможно единствено по пътя, между автомобилите.

Лучия Бошнакова:
Изчакваме колите и след това минаваме, щото тук никой не го интересува може ли да се мине или не. Това ще продължи, докато общината не се обърне към собствениците. Много е опасно, аз през ден минавам и винаги ей така изчакваме да минат колите и след това минаваме. И за шофьорите не е приятно и за нас не е приятно.

Районът е привидно обезопасен със заграждения, т.к. тухлите от къщата вече падат свободно и на пътя. 

Петя Илиева:
Минаваме често и е доста неприятно. Първо сградата е доста опасна, след това минаваме на шосето, както видяхте и тя не може да ходи бързо, страшно е. 
Галина Борисова:
Това трябва да го свалят до долу. Ако падне може да убие някой, както в София едно време как падна сграда и уби две момичета, така ли беше, така беше.

Движението от автомобили в района е натоварено, въпреки това единственият начин за пешеходците е няколко метра през пътя, както за малки деца, така и за трудноподвижни възрастни хора.

Галина Борисова:
Кметството трябва да обезопаси. 
Лучия Бошнакова:
Всичко могат, но не искат.
Петя Илиева:
Но според мен е наложително, след като общината не може, да се въведе или ако няма такъв закон, който.. държавата, имаме парламент, да отидат там, да намерят собствениците и да се решат нещата. Не става така. Винаги е така когато стане някой инцидент, тогава решават, че трябва да се вземат спешни мерки. Но не това е решението.

Сградата е необитаема от години и е видно, че никой не я поддържа. А суровите атмосферни условия в последната година умело допринасят за нейната разруха. За проблема сигнализира в социалната мрежа, собственикът на съседния имот в чийто двор също има части от рушащата се къща.  

Освен че е опасно преминаването по пътя заради автомобилите, къщата се руши буквално с минути, заради силните вибрации от строежа отсреща.

За случая е уведомена и общинска управа, като все още очакваме тяхната позиция.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите