Първомайска акция на КНСБ - „За правото на сдружаване и достойни заплати!“

  01 Май 2023, 18:04     

Акция под наслов: "За правото на сдружаване и достойни заплати!" проведоха от Конфедерацията на независимите синдикати в България. Инициативата бе по повод 1 май - Деня на труда и международната работническа солидарност и се проведе в района на пл. „Орлов мост“ в столицата.

Пламен Димитров - президент на КНСБ:

Колко искаме? Много… Поне 30% приятели, за миналите периоди и още поне 10 за тази година. Това иска КНСБ, това ще постигне и Бюджета, убеден съм и във всички частни фирми със синдикати или без синдикати. 800 млн. лв. търсим за Бюджета. За заплатите на бюджетните служители, които не стигат! Ние имаме ? тука беше показано от къде ще дойдат милиардите и къде ще орежем малко не от заплатите и от пенсиите. Да слушат внимателно и Бойко Борисов, и Кирил Петков и Асен Василев. Не от заплатите, не от пенсиите, а от различни други пера, които ние сме показали. Има от къде и да не ни плашат с тези милиарди дефицити и с 6%, 10%, 12 млрд. Ние можем да смятаме по-добре от тях. След една година ще ви покажем сметката как трябва да изглежда бюджета на държавата с 3% дефицит и с увеличение на заплатите и пенсиите без това да нарани икономиката. 

Освен достойни възнаграждения синдикалистите настояха за гарантирани трудови права, осигуряване на безопасни и здравословни условия на работа и регламентиран 8 часов работен ден.

Пламен Димитров - президент на КНСБ:

8 часовия работен ден в България е химера. Няма такъв! В 2/3 поне, в 2/3 от българските предприятия няма 8 часов работен ден. Има ? на работното време, извънреден труд, фалшиви графици и неплащане на това, което хората изкарват. Така че освен за заплатите си, ние се борим в днешния ден и за почти всички политици, ние се борим и за промяна на законовата рамка, Кодекса на труда. Да сложим там, където му е мястото регламента за сумираното изчисляване на работното време и да гарантира 8 часовия работен ден в България.

От Конфедерацията настояха и за синдикални права и в малките фирми. Протестната акция завърши със синдикален хепънинг в „Борисова градина“, където гражданите и гостите на столицата имаха възможност да разговарят с експерти на Конфедерацията.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите