Отличие: Врачани с призове от Световното по карате

  16 Януари 2024, 14:00     

Световна титла и черен колан завоюваха врачани на Световното първенство по карате в Токио. Kирил Койчев е новият Световен шампион по карате в дисциплината "Шотокан", а Владислава Иванчева пък придоби черен колан. И двамата са представители на врачанския карате клуб "КАйзен.

16-тото издание на световното първенство по карате в Токио се проведе в края на миналата година. Врачанските представители от карате-клуб "КАйзен" се прибраха от него като победители. 

Владислава Иванчева - карате клуб "Кайзен" - Враца:

Да правиш карате в неговата родина е наистина нещо изключително. Това, което се случи на Кирил - да стане световен шампион в категория 'комите', в дисциплина 'комите', в категория 'ветерани'е наистина една голяма чест и плод на много работа. Ние с него се подготвяме за това, за този 'ивент' от началото на 2023-та година. При него тренировките бяха ежедневни, по два пъти на ден, изключително интензивни. И ето това даде, нали, своят резултат. 

И двамата се явяват за първи път на подобно първенство, споделя Владислава.

Владислава Иванчева - карате клуб "Кайзен" - Враца:

 Моят опит в карате е свързан и опира до нашият клуб и всичко, което ние с него сме получили, което знаем за карате преди да отидем на Световното, го получихме в нашият клуб.  В Световното първенство се включиха над 41 държави, имахме възможност да контактуваме с практикуващи от почти целия свят. И наистина беше нещо много вълнуващо за нас. Тук е мястото, разбира се, където трябва да споменем нашият сенсей - д-р Пламен Шумантов, който беше изцяло, така, до нас в процеса на нашата подготовка и неотлъчно, разбира се, в Токио, защото той неколкократно посещава световните първенства, на нас ни беше за първи път. 

Те отиват с нагласата да надвият главно себе си, своите страхове и притеснения.

Кирил Койчев - карате клуб "Кайзен" - Враца:

Първо побеждаваш себе си. Ти се предизвикваш. Само така можеш да научиш кой си, в такива ситуации. Ако не се предизвикаш няма как да стане, защото... сенсей Иванчева, начи, можеше да се яви и в България на изпит за черен колан. Но тя посмя да отиде в Япония, при сенсей Касуя, да се яви за черен колан.

Владислава Иванчева - карате клуб "Кайзен" - Враца:

Кирил се изправи, нали, в последната битка, която беше решаваща за него, срещу поляк, така, на неговата възраст и доста по-обемен като размери. Тактиката, която бяха създали със сенсей Шумантов наистина изигра своята ключова роля и просто всичко се случи за секунди - Кирил успя да повали своя противник и така докато се обърнахме, той вече беше на стълбичката, с трикольора, всички му се радваха...

А отличието си в бойните изкуства Кирил и Владислава приемат най-вече като отговорност.

Кирил Койчев - карате клуб "Кайзен" - Враца:

Тази отговорност ни дава стимул за още по-сериозна работа, всекидневна, упорита, постоянна. Постоянство - това е, което е в основата на всичко. Карате е уважение, карате е респект, дисциплина.

На всичко това те обучават децата и възрастните, които са част от техния клуб "КАйзен".

Владислава Иванчева - карате клуб "Кайзен" - Враца:

'Кайзен' означава път към по-добро, с нашата концепция с малки стъпки да се усъвършенстваме абсолютно всеки ден и така днес да сме по-добри от вчера.

Да застанеш пред 9 членна комисия, за да покажеш докъде си стигнал в практиката на това бойно изкуство, е истинско предизвикателство, особено за една жена, споделя сенсей Иванчева. 

Владислава Иванчева - карате клуб "Кайзен" - Враца:

Черният колан е по-скоро символ на отдаденост към бойното изкуство, спазване на принципите, които са завещани в тази дисциплина 'шотокан карате- до'. Черният колан е един резултат от това и той е само началото на един нов път в който трябва да си изключително дисциплиниран, път в който трябва вече да предаваш това, което си натрупал като знание и същевременно голяма отговорност. Така че за една жена е наистина голямо предизвикателство да измине този път... 

А дисциплината и постоянството изграждат и развиват личността и характера. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите