Още по-строг контрол на пътя: Камери ще засичат скорост в двете посоки до три ленти

  12 Февруари 2024, 19:34     

Още 20 преносими мобилни камери ще следят скоростта по пътищата. Устройствата имат вграден изкуствен интелект и изключителна висока резолюция. Освен това новите камери ще засичат по няколко автомобила едновременно и в двете посоки. Те ще бъдат позиционирани в 19 области на страната по най-натоварените участъци, както и такива на които са станали най-много катастрофи с жертви. 

20 нови съвременни камери ще се борят с пътния травматизъм в 19 области на страната. Това са Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Добрич, Търговище и Шумен, а в Плевенско камерите ще са две.

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи:
Камерите са със изключително висока резолюция и разделителна способност, както и с вграден изкуствен интелект. Това ще даде възможност да се извършва засичане на скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение. 

А заснетите нарушения на пътя ще се изпращат автоматично по защитен канал до центъра за обработка на нарушенията.

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи:
Предстои областните директори да подберат местата, на които те ще бъдат позиционирани най-често, но това са места, на които имаме най-много нарушения на скоростните режими. 

С констатирането на повече нарушения от МВР се генерират и повече наказания, заяви министър Стоянов.

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи:
В тази връзка ние предприехме действия относно активизиране на процеса по връчване на наказателни постановления и глоби по фиш. Като резултата, който имаме в момента и анализираме е, че през последните два-три месеца ние имаме повишаване на събираемостта с повече от 50%. В сравнение с миналата година за същия период.  Само за последните 2 седмици МВР успя да събере малко над 7 млн лв. от глоби. Като за същия период миналата година те са били около 4 млн. 

Предвиждат се още около 280 броя преносими стационарни и мобилни камери да бъдат разположени в страната.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите