Кой ще управлява село Лиляче? Общинските съветници решават до 7 дни

  29 Февруари 2024, 14:51     

Новоизбраният кмет на врачанското село Лиляче Росен Петков е с прекратени права от ОИК - Враца. В 7-дневен срок общинските съветници трябва да определят временно изпълняващ длъжността кмет, до провеждането на нови избори. Бившият вече кмет Росен Петков обяви, че е напуснал партия ГЕРБ, която го издигна за местните избори на 29 октомври.

В 7-дневен срок общинските съветници трябва да изберат временно изпълняващ длъжността кмет на врачанското село Лиляче. Той ще управлява до провеждането на нови избори за кмет на кметство. До ситуацията се стигна след като на местните избори от есента, двама от кандидатите за кмет отидоха на балотаж. По време на преброяването на бюлетините става ясно, че гласовете за Росен Петков от ГЕРБ и Красимир Петров от ВМРО - БНД са равни. Членовете на избирателната комисия започват повторно броене, като се заформя спор за три бюлетини дали са действителни или не. В секцията нахлуват дори хора, които нямат право да са там по време на броенето на вота. Изборите в Лиляче бяха касирани, след жалба до Врачанския Административен от ВМРО - БНД, като решението беше потвърдено и от ВАС. 

Красимир Петров - отпаднал кандидат за кмет на с. Лиляче:
Това беше очаквано не само от мен, но и от всички жители, т.к. те бяха свидетели по време на изборния ден какво се случи и особено в секция 100. Правната система все пак я има.

Изборите в Лиляче са могли да бъдат касирани на по-ранен етап, ако записът от броенето на бюлетините е послужил като доказателство в съда, смята зам.-председателят на ВМРО Красимир Богданов.

Красимир Богданов - зам.-предс. на ВМРО:
Вероятно ако бяха гледани записите  дори и не като доказателствен материал щеше много по-рано да се изясни цялата ситуация. Изслушани бяха свидетелите които потвърдиха истинат аза балотажа в Лиляче, това че са влизали външни хора и са се легитимирали като пратеници на ОИК, а всъщност такива няма. Ние сезирам още същата вечер ОИК.

А от вчера ОИК във Враца е прекратила правомощията на Росен Петков като кмет на Лиляче.

Росен Петков - бивш кмет на село Лиляче:
За мен това не е нормално, при положение, че Красимир Петров се е подписал, че е съгласен с изборния ден, резултат. А колкото до невалидните бюлетини може всеки един човек да влезе и да ги погледне в клиповете на ЦИК. Те не са нито с "V", нито с "Х", излизат от квадратчето, те са звездички, подлог, сказуемо, все едно сме на изпит по български ез.

Според Петков провеждането на нови избори ще бъде в ущърб на жителите.

Росен Петков - бивш кмет на село Лиляче:
Защото сега се подават всички документи по ПУДООС, проекти, започнал съм вече ето, реставрирах чешмата, центъра, окосихме, подготвили сме още проекти за паркове, които сега три месеца ще бъдат замразени. Постоянно правим дарителски акции. първата SOS-стая в областта, която ако се запали къща и хората имат нужда от дрехи за 5 минути реагираме.

А на следващите избори Росен Петков и Красимир Богданов отново ще бъдат опоненти.

Момчил Янков - ВМРО:
Красимир Петров е доказал себе си като най-добрия кмет на с. Лиляче и смятам, че местните хора напълно застават зад него и неговите действия, а ние му пожелаваме успех.

Росен Петков - бивш кмет на село Лиляче:
Подадох оставка от партията, не искам да уронвам престижа на нито една партия, искам да си изразявам свободно моето мнение и да си защитя името.

В края на другата седмица предстои да стане ясно кой ще управлява село Лиляче до лятото, когато се очаква да се проведат нови избори за кмет.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите