Казусът Гешев - Сарафов - обвинител номер 1 заплаши с още разкрития

  18 Май 2023, 19:57     

Като извънредна точка в редовното заседание на Висшия съдебен съвет влезе подаденият от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. В него се твърди, че обвинител номер едно е записал незаконно разговор с член на Съвета, а също и че ползва почивната станция на прокуратурата като частна собственост.  Записвал ли е главният прокурор 150 политици и магистрати. Това попита по време на заседанието Атанаска Дишева от Съдийската колегия. Гешев обяви, че е готов да направи още разкрития, като след тях щяло да има засрамени магистрати. 

Иван Гешев, главен прокурор:

"Този срам не е за прокуратурата,  няма да е за главния прокурор и за прокуратурата. За щастие, няма да е и за целия ВСС. Но си мисля, че той ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт - и съм твърде решен да го направя в името на децата ми и на българските граждани. Защото е време политиката да излезе от съдебната власт". Определено ще бъде интересно. Ще бъде полезно за българските граждани и за България, ще бъде полезно за съдебната власт. И понеже съм прокурор, следовател и полицай - вярвайте ми - освен че мога да го кажа, мога и да го докажа. Със съответните способи, уредени в българското законодателство"

Гешев обаче каза, че е призован в понеделник в Софийската градска прокуратура по проверка за търговия с влияние, и едва след това е готов да даде подробности около записите на политици и магистрати, с които разполагал. За станцията в Боровец той каза, че е почивна база на прокуратурата, в която са почивали включително и членове на ВСС. Преди заседанието председателите на ВКС и ВАС определиха създалата се ситуация като изключително тревожна. А след дълги дебати бе решено министърът на правосъдието Крум Зарков да насрочи извънредно заседание на ВСС, на което да бъде обсъден детайлно сигналът на заместника на главния прокурор - Борислав Сарафов.

Крум Зарков, министър на правосъдието:

"Другата седмица трябва да се състои пленума на ВСС по искането за предсрочно прекратяване на мандата. Сроковете, доколкото съм започнат изтичат  в четвъртък, следователно четвъртък или петък трябва да се проведе заседание по допустимост". 

В същото време втори ден скандалът в прокуратурата се дебатира и пленарна зала. Днес на изслушване беше вътрешния министър Иван Демерджиев, който предложи и ГДБОП да се включи в разследването на магистрати. 

Иван Демерджиев, вътрешен министър:

"Голяма част от изявленията на Иван Гешев и Борислав Сарафов засяга корупционни действия на магистрати. До момента компетентни да разследват магистрати са само следователи. Моето предложение е и ГДБОП да може да разследва магистрати, за да има по-голям контрол. Има производства в прокуратурата, които необичайно много се бавят".

Демерджиев коментира че когато е встъпвал в мандата си на 2 август е имало множество забавени случаи. И препоръча - актовете и мотивите на прокурора трябва да бъдат публични в техния сайт. Това ще дисциплинира до голяма степен прокурорите, когато приключват дадени случаи, които са с голям обществен интерес.

 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите