Кабинетът "Главчев" положи клетва: Радев издаде указите за служебен кабинет и избори 2 в 1

  09 Април 2024, 16:31     

Клетва пред народните представители положи новият служебен кабинет „Главчев“. След това в Министерски съвет се проведе и церемонията по предаване на изпълнителната власт от кабинета "Денков" на служебното правителство.

Николай Денков – министър-председател в оставка
Това, което мога да ви уверя, е че до последния ден нашето правителство направи всичко възможно, за да работи по управленската програма, да изпълни всички задачи, по които ни стигна времето да успеем да довършим и по този начин да ви осигурим спокойствие по отношение на плавния преход към следващия период. 

Бившият премиер заяви, че една от най-трудните и важни задачи на служебното правителство е да осигури честни избори, които да спечелят доверието на гражданите.

Николай Денков – министър-председател в оставка
Трудна е, защото няма в момента доверие в част от политическите процеси. Надявам се с вашите действия ще успеете да върнете това доверие.

 Николай Денков – министър-председател в оставка
Има няколко ясни индикатора дали ще успеете или не. Един от тях например е дали ще има машини при гласуването. Защото, както е показала практиката, ако няма машини делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че почва да хвърля сянка върху изборните резултати. Вторият индикатор, разбира се, е дела на невалидните бюлетини. Надявам се да бъде нисък, така че никой, никой да не може да оспорва резултатите. 

Денков призова депутатите да не се изкушават да правят промени в Изборния кодекс, защото това също би хвърлило сянка върху изборните резултати. Той отбеляза, че с министрите в неговия кабинет са на разположение, за да се осъществи "плавен преход". Служебният премиер Главчев на свой ред заяви, че няма да се поддаде на провокации.

Димитър Главчев – служебен министър-председател
Няма да влизам в дребнотемия. Няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и в лични амбиции. С колегите ми ще бъдем фактор на стабилност в тази динамична обстановка. Няма да позволя разколебаване от общо очертаните ни цели, а при реализацията им ще следвам законите на Републиката. Защото българските граждани имат нужда от доверие в българската държавност и управление. Българският народ трябва да види единение, трябва да осигурим спокойствие и сигурност за българските граждани. А нашите външни партньори трябва да видят страна уверена, която продължава своята линия в европейското бъдеще. Трябва да бъдем гарант за провеждането на честни избори, спазвайки промените в конституцията в режим на действащ парламент. 

Единствената промяна спрямо представения в края на миналата седмица служебен проектокабинет е тази на външния министър, като номинацията на Ивайло Ценов е заменена от досегашния посланик в Черна Гора - Стефан Димитров.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите