Исторически обект с брайлови знаци: Изграждат макет на Куртпашовата кула във Враца

  30 Май 2024, 19:00     

Група ентусиасти са се заели с нелеката задача, да изработят умален модел на Куртпашовата кула във Враца. Идеята е на макета да има брайлово писмо, с което незрящите хора да опознаят максимално добре какъв исторически паметник е построен още от 17 век в града. Още за инициативата разказваме сега.

Макет на Куртпашовата кула във Враца с брайлови знаци ще бъде изградена в близост до кулата. Инициативата е на Ротари клуб, а идеята се родила, когато д-р Георгиев посетил най-голямата катедрала във Валенсия и видял умален макет на светинята. Той бил досущ като истинския храм, но предназначен за незрящи хора, заради брайловото писмо на макета.

Марин Георгиев - президент на Ротари клуб, Враца:
Така се надяваме да стане видима кулата за незрящи които живеят във Враца и незрящите, които посещават нашия град.

По идеята се работи от около година. Проведени са разговори с главния архитект на града за определяне мястото на макета, за неговите размери и материалът от който ще бъде изграден. И така започнала усилена работа по изграждането на проекта. С тази част се заела Петя, която изобразила графично кулата до най-малкия детайл.

Петя Бобева - проектант:
Изработих самия макет естествено от снимков материал на самата кула, Едно към едно съответно отворите и всички архитектурни дадености които има и забележителности на архитектурата, за да могат максимално, точно да придобият представа чрез своите тактилни усещания. 

Моделът на Петя вече е изпратен за отливка в леярна. А готовата фигура ще бъде монтирана в близост до Куртпашовата кула от скулптура Милен Каменов.

Милен Каменов - скулптор:
Тя ще бъде направена от месинг с римска патина и постаментът ще бъде каменен от пясъчник, който е същия камък, който ползвам за градежа на кулата, за да го вържем. Размерът общо ще стане към 1,10 м, 35 см е самата кула и другото е камък надолу постамента, който е между 80 см и 90 см и отгоре ще се монтира кулата, а пред нея ще се намира брайловото писмо, което ще служи за незрящите да прочетат историята.

 

Проектът ще бъде финансиран частично от Ротари клуб, Враца. А останалите средства се очаква да бъдат събрани от продадените билети за театралната постановка "Отворена брачна двойка", която ще се състои на 31 май от 18.00 ч. в камерна зала на ДКТ във Враца.
 
 

Марин Георгиев - президент на Ротари клуб, Враца:
Като в салона присъстващите ще бъдат със специални маски, за да могат да усетят по различен начин театъра, т.е. същото както незрящите така и нашата публика ще бъде със затворени очи.

Малко преди постановката е предвиден коктейл в ритуалната зала, на който ще бъде представен проекта от инициаторите. А всеки който желае да направи дарение за изграждането на този уникален макет предназначен за незрящото общество може да го направи и преди постановката. Цялостната идея е да се събуди обществеността и институциите за изграждането на достъпна среда за хората с увреждания. А Марин, Петя и Милен вече обмислят и други исторически обекти, които да ги направят достъпни за незрящите хора.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите