Характерните вируси за сезона - защо децата боледуват по-често?

  21 Ноември 2022, 19:18     

Грипът все още не е настъпил, но броят на болните деца започна да нараства. Една от причините според специалиста по детски болести д-р Бисер Тодоров е по-дългия престой на децата в затворени помещения, заради студените дни и по-този начин вирусът циркулира интензивно. 

д-р Бисер Тодоров - педиатър
Това са си вируси, които обичайно в сезона в който хората започнат да се затварят в затворените помещения започват да циркулират по-активно сред хората, най-вече сред децата, защото децата са с по-незрял имунитет. Но децата в ранна детска възраст са най-уязвими до 3 год. и между 3 год. и 6 год. и после вече тези вируси не причиняват серизни щети на по-големите деца.

В момента циркулират няколко групи вируси, характерни за сезона. Те засягат горните дихателни пътища. Често срещани са още ларингити и ларинготрахеити сред малките деца.

д-р Бисер Тодоров - педиатър
Преди няколко дни мина и една вълна на ентероколити. Но в никакъв случай не може да се каже, че става въпрос за епидемия или нещо от този род. Но определено последните 10-20 дни най-актуалното е най-вероятно от групата на аденовирусите, респираторно синцитиални вируси най-вече и тези вируси причиняват вирусни ларинготрахеити и ларингити.

Тези заболявания обаче могат да протекат при някои по-продължително и по-тежко. Затова д-р Тодоров препоръчва повече време на открито.

д-р Бисер Тодоров - педиатър
Едно дете колкото по-открит начин на живот води, колкото повече престоява навън, независимо от климатичните условия, толкова по-здраво е това дете.

Възрастните хора, както и децата над 7-годишна възраст могат да бъдат т.нар здрави преносители на вируси. А честите симптоми са температура и болки в гърлото.

д-р Бисер Тодоров - педиатър
Най-характерният симптом е кашлицата, когато е засегнат преимуществено ларинкса на децата и тази област от лигавицата на дихателната система започва една специфична лаеща кашлица. протича сравнително безобидно, но в други деца предизвиква пристъпно кашляне, а в най-тежките случаи е свързано със смущение в дишането.

Д-р Тодоров апелира да не се практикува самолечение, особено когато се отнася за деца. Той сподели още, че тенденцията с презапасяването на определени лекарства все още продължава, а това води до недостиг на медикаменти и в лечебните заведения. 

д-р Бисер Тодоров - педиатър
Това са т. нар. стратегически лекарства. Ние в болницата сме винаги на ръба да го изчерпим. В момента в който се появи някъде по социалната мрежа, че го има еди къде си и хората отиват и го изкупуват. А това не е добре защото например, на вас или на мен може да се окаже, че тази година  няма да ми се наложи да го използвам, а на някой човек ще му трябва.

Продажбата на тези бързо действащи препарати за лечение на бронхите трябва да бъде само с рецепта, въпреки това обаче правилата често се нарушават. Д-р Тодоров коментира и противогрипните ваксини при децата, като препоръчва имунизация само на тези деца, които имат и други заболявания, за да избегнат евентуално по-тежко протичане на грипа. А за превенция на здравето посочи добрата хигиена, физическата дистанция и често излизане на открито.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите