Готови са образците на бюлетините

  16 Март 2023, 16:14     

Показаха образците на хартиените бюлетини и техният електронен вариант за деня на вота. За първи път интегралната бюлетина от машините ще се отчита ръчно.

Росица Матева – говорител на ЦИК
"Това е бюлетината, с която ще се гласува в страната… Тук са изписани всички регистрирани партии и коалиции. За всеки изборен район кръгчетата ще съответстват на двойния брой на мандатите. Като във Варна и Ловеч преди ‚не подкрепям никого‘ ще бъде записан и независимия кандидат, който е регистриран. В Монтана няма регистрирана една кандидатска листа, така че там бюлетината ще бъде със един номер по-малко."


Хартиената бюлетина за гласуване извън страната ще бъде същата, но без преференции.


Росица Матева – говорител на ЦИК
"Виждате мястото за номера от кочана, това е частта, която ще бъде на кочана. Тук отдолу са номерата, които трябва да се откъсват от отрязъка. Отзад имаме лента на мястото с номера да не се вижда, след като се сгъне бюлетината как гласува избирателя и мястото за двата печата, които трябва да бъдат поставени задължително върху хартиената бюлетина. "
Електронният вариант е идентичен с хартиения.


Росица Матева – говорител на ЦИК
"Като на първа страница ще бъдат 15 партии и коалиции. На следващата страница са останалите. В Ловеч и Варна ще има и независимите кандидати. И квадратчето ‚не подкрепям никого‘. Така че избирателя ще може да гласува традиционно както до сега, когато избере партия или коалиция за която да гласува, стават активни и бутоните за гласуване с преференция. Ако избере ‚не подкрепям никого‘ или независимия кандидат, не може да се отбележи преференция"


Устройството задължително трябва да отпечата бюлетина, в противен случай вотът на избирателя ще бъде невалиден. Говорителят на ЦИК коментира и казуса с изборните паравани.


Росица Матева – говорител на ЦИК
"Параваните за гласуване с хартиени бюлетини са възложени за осигуряване на общините - още с писмо на 28 февруари. Така че всяка община ще прецени какъв вид и размер паравани да осигури на секционните избирателни комисии."


А от следващата седмица започват и първите обучения на секционните избирателни комисии.
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите