ГЕРБ - СДС ще върне изпълнен мандат

  17 Май 2023, 18:42     


Коалицията ГЕРБ-СДС ще върне мандата изпълнен, въпреки все по-неясната подкрепа за кабинет. Въпреки че от "Продължаваме промяната- Демократична България" и БСП категорично отказаха подкрепа за кабинет на ГЕРБ-СДС, първата политическа сила преминава към обсъждане на имена на кандидати за министри.


Мария Габриел, кандидат за министър председател
"Те казаха своето мнение. Това, което и аз съм водила като разговор пред всички вас е ангажимент по конкретни политики. Няма как да не се види, че ние имаме общи приоритети, че имаме общи цели. Затова и аз оставам отворена за диалог, за подкрепа по конкретни политики". 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако първият мандат е неуспешен, с втория също нищо няма да се получи. Според него доверието с "Продължаваме промяната-Демократична България" е възстановено след спазването на "джентълменското споразумение".

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ 

"Ако не стане в първия мандат, при тези заявки на другите партии няма да стане и във втори. Затова аз не се меся в работата на Мария Габриел, но тя наистина трябва да продължи да търси сечението по което трябва да се върви за да се направи правителство".

 

За разум призоваха и от "Продължаваме промяната-Демократична България", но с втория мандат. Те обявиха, че ще търсят подкрепа за собствено правителство и за промяна в Конституцията, в частта ѝ за съдебната власт.

 

Кирил Петков, съпредседател на ПП - ДБ 

"Няма да подкрепим правителство с първия мандат. Ние виждаме, че втория мандат е единственото решение пред България за да не се отиде на шести поредни избори". 

 

От ДПС пък отправиха критика към подхода на "промяната". 

 

Мустафа Карадайь, председател на ДПС

"На първо място задължително като аксиома, това е диалога. Но не онзи диалог с ултиматуми, а наистина диалог. Нужен е диалог и отговорност в тази ситуация". 

 

За смяна на подхода призоваха и от ИТМ. Те посочиха, че ще разговарят със всички парламентарно представени партии. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите