Фискалният резерв: Борисов с критика към финансовото министерство на Денков

  10 Април 2024, 14:32     

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува досегашната финансова политика на ПП-ДБ в кулоарите на парламента. Според Борисов нямало пари нито за общините, нито за енергетиката и проблемите били изключително големи. Вчера новият служебен финансов министър съобщи, че фискалният резерв на държавата е с почти 3 милиарда лева по-малко от обявения от предшественика ѝ Асен Василев. От ПП-ДБ обявиха, че тази информация е манипулативна.

Лидерът на ГЕРБ коментира разтревожен финансовата политика на кабинета „Денков“.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ:
Парите ги няма. Само преди два-три дена ви казах, че НС трябва да прояви характер, както и правителството тогава и да се вслушаме в Доклада на Международния валутен фонд. Да спреме с тези безумни харчения на пари, да свалиме дефицита до 1 % - това, което са препоръките. А вместо това се оказа, че няколко милиарда са похарчени в последните дни. И са ни подвели, че имаме 9 млрд, а те са 6. Като сложите там пенсионните фондове, ядрената безопасност, всъщност се оказва, че държавата има под 2 млрд. които да разполага. 

Борисов поздрави служебния финансов министър, че е оставила директора на НАП Румен Спецов.

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ:
Защото, ако не бяха направили така, само след една седмица, с мощната им медийна подкрепа, която имат, щеше да излезе, че когато Асен Василев има пари за всичко – а то всъщност се оказа, че нито има за общините, нито има за енергетиката, източена е цялата. 

И поясни:

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ:
Ние като дясна консервативна партия винаги сме държали да има „мазнинка“ в държавата, да има резерв в държавата, да има пари в държавата и да не се изхарчва всичко, което тя изкарва. За да има запас. В следващите няколко дни има няколко много важни законопроекта, свързани с отбрана, свързани с енергетика и тук сега ще излезат как са харчени пари по Плана за възстановяване. Всъщност, че са – вместо да се дават за проекти и съфинансиране, се дават за пенсии. За да се изкарат колегите много добри. 

А на брифинг в Народното събрание от ПП-ДБ обвиниха служебния финансов министър, че манипулира информацията за фискалния резерв на държавата.

Венко Сабрутев – народен представител от ПП-ДБ:
Проблем с държавния бюджет няма. Проблем с фискалния резерв няма. Издадохме държавата в отлично финансово състояние с 9,9 милиарда лв. резерв. Държавата е в отлично финансово състояние! И оттука-нанататъка отговорността за това как ще продължи да се развива държавата е на служебния кабинет. 

Според Сабрутев информацията за състоянието на фискалния резерв е манипулативна, тъй като държавата не е получила всичките си приходи, а е направила разходите.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите