Един ден в полите на Балкана - село Бокиловци на прага на поредните избори

  02 Февруари 2023, 19:04     

Само на 10 км от Берковица и на 80 км от Столицата се намира село Бокиловци.  Тук от години не се помни нито кражба, нито пък местните са чували за престъпление. Въпреки това полицията полицията от време на време ги спохожда за да проверят как живеят. 

 

А хората споделят, че въпреки, че селото е спокойно, не живеят добре. 

 

 

Саша Богданова, кметски наместник

„ Тежко се живее… домашни животни не се гледат, кокошки малко се гледат, понеже населението е старо и нема кой да гледа, преди години беше друго, пенсионираха се млади , оставаха си по селата и си гледаха животни, а сега докато стигнеш годините за пенсия си отиваш…кучета нямаме безстопанствени, хората , които имат  си ги връзват, гледат си ги..

 

 

Кметицата признава, че хората се чувстват откъснати от света. 

 

Саша Богданова, кметски наместник

„Транспорт няма са взели линията, но  нямат шофьори които да обслужват тази линия + хората  е така намират хора от селото, които пътуват до Берковица, или си викат такси и така се придвижват до Берковица…

 

До Нова година си имали фелдшер, но човекът се пенсионирал и няма кой да го замести. Лекар идва два пъти годишно в селото, а  който от местните  отиде  до Берковица купува лекарства и за другите.

 

Анелия Иванова

„Аз вече не мога да ходя, купуват ми тука  хората хапчетата, не мога да отида до личната лекарка да представя ТЕЛКА..дадоха ми добри проценти, но не ми дадоха придружител ..това ми е проблема, сега не можах да се кача по стълбите и викнах кметицата да ме качи… ако утре падне снега няма да мога да отида до магазина…”

 


На една от улиците има свлачище, имат проблеми и с водоснабдяването.

 

Саша Богданова, кметски наместник


"Бориме се с общинска адм. Берковица от няколко години да се отпуснат средства, за да се изгради подпорна стена и да се направи улицата. При един по-силен дъжд, при един порой -  треска ме тресе, може би ще изчезне улицата …но  никой не ни отразява… „

 

На този фон депутатите и политиците тук също не идват, също като крадците. 

Саша Богданова, кметски наместник


„Никой не е идвал за среща с населението преди парламентарни избори от една година, … а може би трябва да се ходи по селата да се срещне с хората, да се види  как се  живее в малките села". 

 

Анкета:

„Много добре се живее… не може да си вземеш едно парче салам..”

„На ръба на оцеляването сме и болшинството в България сме така….Ако нещо направят си е за тях, за нас не виждам подобрение, увеличили това, незнам какво, ама то инфлацията изяжда всичко, песимист съм…”

 

 Хората от Бокиловци не разчитат на никой, свикнали са да се справят с проблемите сами. Затова сега  започват да спестяват, за да  си купят дърва за следваща зима, Защото без пари не дават…
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите