Ден на отворените врати: Ученици посетиха Районния съд във Враца

  17 Април 2024, 18:24     

Възпитаници от Професионална гимназия "Димитраки Хаджитошин" посетиха Районния съд във Враца по повод Дена на отворените врати.

Вероника Бозова – съдия в Районен съд Враца
Както всяка година около професионалния празник, а именно 16 април, който е ден на българската Конституция и юриста. 

Гимназистите участваха в състезателна игра, разделени в три отбора и в рамките на три кръга отговаряха на въпроси свързани с българската конституция.

Вероника Бозова – съдия в Районен съд Враца
Въпросите са разделени в 4 раздела. В единия раздел са президент, Народно събрание и Министерски съвет. В другия раздел са местното самоуправление, местната власт. В третия раздел е съдебната власт и в четвъртия раздел са основните начала и основните граждански права, които конституцията регламентира. 

Целта на играта беше младежите да разчупят мисленето си, използвайки общата култура която имат за тази материя, обясни съдия Бозова.

Вероника Бозова – съдия в Районен съд Враца
Въпросите са съобразени все пак с това, което се изучава в учебния материал. Да могат да приложат знанията си в играта и по един забавен и атрактивен за тях начин да понаучат някои нови неща. Практиката ни показва, че когато учат по този забавен и креативен начин наистина научават трайно нещата. 

Така се провокира и интереса им да научат повече за законите и извън рамките на посещението си в съда, категорична бе тя.

Вероника Бозова – съдия в Районен съд Враца
Учениците са изключително информирани. Всяко следващо, така да го наречем, поколение, е по-информирано от предходното. Естествено, информационните канали с които разполагат са доста богати и широки. И смятам, че знанията - базовите знания, които имат - са доста добри. 

А като подарък и спомен от срещата по традиция учениците получиха по един книжен екземпляр от българската конституция.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите