Без контрол - ще премахнат ли регулациите за ГМО храните?

  08 Декември 2023, 19:11     

На неоповестено заседание на Министерски съвет е взето решение за позицията на България по темата за генномодифицираните организми и премахването на регулацията им на предстояща среща на Съвета на Европейския съюз. За това алармира в кулоарите на парламента Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Тошко Йорданов – председател на ПГ на ИТН
Това, което тези престъпници от ПП-ДБ са решили да направи България е да подкрепи отпадането на регламентите за ГМО храните. Т.е. ще подкрепиме нови геномни техники за храни и фуражи. Пробутване на генно модифицирана храна.Това ще доведе до освобождаване на нови неизпитани ГМО в природата, които, както знаете, няма как да бъдат ограничени на едно поле в природата и прехвърлянето им на полетата, на които българските производители произвеждат хранителни продукти. 

Йорданов посочи още, че страната ще загуби пазари, които търсят био-храни, защото производителите няма да могат да докажат, че продукцията им не е замърсена.

Тошко Йорданов – председател на ПГ на ИТН
Освен това, в магазините ще се предлагат без етикиране и без проследяване хранителни продукти, които имат ГМО. В момента задължително се отбелязват. И ние реално като потребители не може да избираме вече дали искаме да ядем генно-модифицирана храна или не. 

Така ще се премахне и правото на България да забранява и регулира отглеждането на ГМО продукти. Според Йорданов натискът идва от американски компании, които основно произвеждат ГМО храни.

Тошко Йорданов – председател на ПГ на ИТН
Това е решение на МС от името на България. Ако това мине в съвета на… в Европейския съвет, ще стане задължително.  И тогава страната ни няма да може да налага регулации собствени. Сега може. Но тука доброволно се отказваме. 

От ИТН представиха в пленарна зала и декларация по темата, а Йорданов призова Земеделската комисия да се събере извънредно.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите