Затварят пътя Мездра - Лютидол

  07 Юни 2023, 19:30     

Започва ремонт на Международния път Е 79 в участъка Мездра - Лютидол. 12-километровата отсечка ще бъде затворена от 10 юни, събота. Трасето ще бъде разширено до четирилентов габарит с разделителна ивица, както едновременно с това ще се изграждат и обходни трасета, с които транзитният трафик ще бъде изведен от населените места. Пълното затваряне на пътя се налага, т.к. платното в посока Видин, ще се изгражда в близост до съществуващия път, а платното за София ще е в по-голямата си част върху съществуващото трасе на първокласния път. Планирани са още взривове на скатове, обрушване на откоси и строеж на редица съоръжения. Алтернативният трафик за тежкотоварните автомобили на картата на АПИ е оцветен в светло и тъмно синьо и зелено. А за автомобили до 3,5 т е в лилав цвят, по третокласния път за Паволче - Челопек - Лютиброд, който продължава по второкласния път през селата Лютиброд - Елисейна - Своге - Софийски околовръстен път и обратно. Жителите на с. Челопек обаче изразиха притеснения относно очаквания тарфик.

Веселинка Николова - жител на с. Челопек
Ще бъде натоварено, що ние сме село център. Минават си и деца сега като са ваканция, стари хора инвалиди като мен с бастуните.

Лиляна Коцева - жител на с. Челопек
Е как да се не страхуваме?

Найден Коцев - жител на с. Челопек
Е има деца, има стари хора. Има стока, животинки, магарета, кози, овци, кокошки, всичко тича по шосето, нема къде да иде.
- Вярва ли Ви се, че ремонтът ще продължи до края на годината? - Ще продължи и повече, нема да продължи до края на годината. У България се нищо не спазва.

Веселинка Николова - жител на с. Челопек
Ма шофьорите да бъдат малко по-така, като минават през населените места да внимават.

Има притеснения сред населението, заради очакващия се интензивен трафик след два дни, увери и кметът на с. Челопек.

Тихомир Тошев - кмет на с. Челопек
Най-важното което трябва да се спази е ограничението за преминаващите автомобили до 3,5 т. Разговаряли сме с ОПУ, МВР, че контролът по организацията на движението трябва да се спазва стриктно. Иначе ще мобилизираме хората и ще затворим пътя, ако не се спазва ограничението.

Хората са предупредени за предстоящия интензивен трафик, като предстои да се освободят тротоарите и да се забрани спирането по главния път в селото. В района все още няма поставени предупредителни табели и допълнителни пътни знаци за новия маршрут.

Тихомир Тошев - кмет на с. Челопек
Първо трябва да отбият едното движение от Враца, но аз не виждам и да са поставили подготвителните табели и знаци на разклона, който да отбива по този път. Автобусите за Ботевград ще пътуват от тук, поне така са инструктирани работници до момента. Предполагам, че тази организация на движението ще бъде трудна, но се надявам с времето да се свикне.

А ж.п. прелезът в Лютиброд на този етап е само със светлинен сигнал. Според шофьорите липсата на бариера при очакваното засилено движение ще бъде проблем.

Цветелин Димитров
Когато мине целият трафик за Ботевград със сигурност.

Кметът Тихомир Тошев смята, че проблем ще има през зимния сезон в района, заради острите завои между селата Челопек и Лютиброд.
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите