Заради изчезналата пътна карта: Създават комисия да провери "Балкански поток" и "Лукойл"

  03 Април 2024, 19:21     

Депутатите създават временна комисия за изчезналия стратегически документ "Пътна карта на проекта за Турски поток". Предложението бе внесено от ПП-ДБ и заради това от ГЕРБ обвиниха доскорошните си партньори, че темата се ползва за старт на предизборната им кампания и атакуваха с предложение за още една комисия, която да провери "Лукойл".  

След като от "Продължаваме промяната - Демократична България" разкриха, че темата е била част и от провалените преговори за правителство, днес те предложиха временна парламентарна комисия да разследва случая.

Венко Сабрутев, депутат от ПП - ДБ:
"Г-н Борисов, отново подведе българите, че това е българската тръба и могат да разчитат на нея. Вие сами може да отговорите на въпроса, могат ли българите да разчитат на нея, знаейки, че тъкмо неговото правителство даде 90% от тръбата на руснаците". 

Бившите партньори откриха нова червена линия в отношенията помежду си. В отговор на критиките Борисов заяви, че таксата за пренос на газ през страната ни е била благодарение на тръбата.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ:
Ние слагаме такса, заедно с "Продължаваме промяната - Демократична България", те бяха всички при мен - Кирил, Асен, Христо, и слагаме такса, по лошия проект слагаме такса за Австрия.

И за да опровергаят твърденията, от ГЕРБ бяха категорични за гласуването.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ:
"Ние сме ЗА, За сме. Тръбите са български, акционерите са българи. И ако колегите искат да внесат решение, не само да си чешеме езиците". 

Делян Пеевски, председател на ДПС:
"Комисията ще я подкрепим, включваме и "Лукойл". Вчера съм говорил с Петков да направим и двете комисии, нека да видят хората къде са отишли парите им".

Трите партии решиха за създаването на двете комисии, а от "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха да се изясни и председателството на новите структури.

Кирил Петков, съпредседател на ПП:
"За "Лукойл" ние подкрепяме. Искаме наш председател за "Турски поток", ако не се страхуват, а ние им даваме председателството на "Лукойл".

И така бившите партньори към момента не постигнаха консенсус  дали комисиите да бъдат една или две.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите