За референдума на „Възраждане“ - събрани са над 470 хил. валидни подписа

  07 Юни 2023, 18:53     

Над 470 хил. валидни подписа са събрани за референдума на „Възраждане“ за запазването на българския лев. Това съобщиха от партията на брифинг в Народното събрание. 

Деян Николов – секретар на ПП “Възраждане“

Както знаете, преди няколко месеца огромна група от доброволци на „Възраждане събраха над 600 хил. подписа, които прилежно сме внесли в НС. Знаете, че минахме и през процедурата в Народното събрание за проверка на самите подписи върху хартиени носители, което отне няколко седмици. И в крайна сметка след това подписката беше изпратена в ГРАО, каквато е процедурата. Малко над 603 хил. подписа внесохме в ГРАО за проверка валидните подписи след всички проверки в ГРАО са над 470 хиляди. С което вече можем сигурно да кажем, че референдум за запазване на българския лев ще има. 

След този етап следва процедурата в Народното събрание.

Деян Николов – секретар на ПП “Възраждане“

Трябва да мине през съответните комисии за разглеждане и да влезе в пленарна зала за гласуване. Което е на практика проформа, там парламентът ще има възможност единствено леки редакции да прави по въпроса, без да променя смисъла му и най-вече датите. 

Парламентът трябва да се произнесе с решение за референдум в срок от 3 месеца.

Деян Николов – секретар на ПП “Възраждане“

До 7 юли Народното събрание е задължено да излезе с решение за провеждане на референдум. 

Според текстовете в закона, ако в настоящата година след излизането на решението предстоят избори, референдумът трябва да се проведе с тях, или това означава наесен.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите