За младите специалисти по енергетика - Електрохолд оборудва учебен кабинет във Видин

  20 Октомври 2023, 18:27     

Специализиран кабинет откриха във видинската ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Тя е дело на електроенергийна компания в страната Електрохолд, като идеята на реновираната учебна стая е да създаде мотивираща среда в часовете за бъдещите енергетици. Това е третият съвременен кабинет в страната и първият за Северозапада. 

Евгения Накова – дир. „Човешки ресурси“ в Електрохолд:
Избрахме ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“, т.к. имаме повече от 10 г. успешно сътрудничество и се отвори възможност да направим този кабинет тук, още повече, че през 2023 г. за първи път имаме ученици в дуална форма, които 10 от целия клас ще бъдат на работа и при нас по два работни дни.

Възпитаниците на професионалната гимназия са много активни и в различните инициативи на кампанията.

Евгения Накова – дир. „Човешки ресурси“ в Електрохолд:
Те бяха сред първите пет гимназии, които повярваха и се включиха в състезанието ни по Електроенергетика "Стани стипендиант". От миналата година то се нарича "Енергия за бъдещето". 

Дуалната форма на обучение е един от най-успешните модели за електроенергийната компания. Затова новият специализиран кабинет е изключително необходим за развитието на техните знания и умения, а също така и при провеждането на практическите занятия.

Евгения Накова – дир. „Човешки ресурси“ в Електрохолд:

Това е един доказан модел за мотивиране и развитие на млади специалисти в професионалната гимназия, не само в България, а и като цяло в Европа.

Директорът на гимназията изрази увереност, че бъдещите специалисти ще се реализират на пазара на труда, т.к. в момента страната ни изпитва нужда от такива кадри.

Насенка Димитрова - дир. "Проф. д-р Асен Златаров", Видин:

Определено има търсене на такива кадри особено на средни техници както във Видин и региона, така и в страната. Надявам се да излязат добре подготвени още повече с дуалната форма на обучение. Кабинетът е предназначен за теоретично обучение по електротехника, защото то започва с основи на електротехниката и преминава в малко по-сложни дисциплини. 

 

Виктор Станчев - гл. оперативен дир. и член на УС на ЕРМ Запад:

Даваме още един тласък да спечелим вниманието на тези млади хора, с което искаме да ги приобщим към професията енергетик. Виждаме, че училищната база е доста добра и дава възможности за бързо навлизане в тази професия. В същото време ние пък искаме да ги спечелим в един момент от времето, когато се научат придобият опит и самочувствие. Те са добре дошли в структурите на нашето дружество.

 

Идеята е гимназистите да се запознаят със съвременната енергетика и посоката в която се развива, допълни още Виктор Станчев.

Виктор Станчев - гл. оперативен дир. и член на УС на ЕРМ Запад:

Т.к. класическата електротехника и основата на база на които и ние поддържаме нашите съоръжения и ги управляваме малко измества фокуса в посока дигитализация - умно управление. Тук говорим вече за умни електромери, които дават възможност за измерване не само на енергията която един клиент е изконсумирал, а дава възможност да се следят показателите на мрежата. Това ни дава възможност на нас като разпределително дружество и отговарящи за поддръжката и безопасната експлоатация на съоръженията да реагираме превантивно  и да не се получават нежелани изключвания и ние да ги предвидим докъдето е възможно.

 

Изпълнителният директор на ЕРМ Запад изрази надежда, че младото попълнение в електроенергийната компания е именно в професионалната гимназия във Видин.  

Георги Миков - предс. на УС и изп. дир. на ЕРМ Запад:

Много се радваме, че виждате тези момчета, че са ентусиазирани  и се подготвят за бъдещата трансформация на енергията. Фактът, че професията се трансформира много бързо и традиционното поддържане и експлоатация на мрежите ще бъдат все по на заден план, т.к. съоръженията са по-надеждни, по-качествени и не се изисква тази работа, която се е изисквала в миналото. Но пък енергетиката изисква други умения - познаване на информационни технологии, боравене с компютър, не можем дори да си представям бъдещата професионална реализация без умения в тази посока - автоматизация и цифрови технологии.

А това което предстои за Електрохол е:

Евгения Накова – дир. „Човешки ресурси“ в Електрохолд:

В момента искаме да развием нещо стартирано в последните две години, това е именно информационен бюлетин с който да достигаме до както повече млади хора - ученици, така и до техните родители и образователни институции, за да подпомагаме реализирането на средното професионално образование в страната.

 

А един от най-мащабните проекти, който вече е в ход е въвеждането на умни електромери.

Виктор Станчев - гл. оперативен дир. и член на УС на ЕРМ Запад:

Изграждаме такава система за дистанционен отчет на енергията. На този етап имаме такива над 500 000 внедрени в мрежата умни електромери, като тенденцията и това което желаем като краен ефект всички над 2 100 000 точки на измерване да попаднат в тази система, това е един процес който ще проджи в следващият 5 - 6 години. Другото нещо е автоматизация на мрежата. Ние в момента внедряваме в мрежата „умни“ устройства, които управляваме дистанционно. Класическото управление в момента е ръчно, което е все още в масов режим, но последните 4-5 години започнахме да въвеждаме такива технологии, чрез които искаме да увеличим мониторинга на мрежата и да предвидим евентуални проблеми които впоследствие да бъдат ликвидирани навреме и да доставяме непрекъснато и качествено електроснабдяване на всички наши потребители.

А първият випуск с професия енергетик във Видин, който се е обучавал в оборудвания от Електрохолд кабинет, се очаква през следващата година.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите