„Всичко има граници“ - Мария Габриел отказа да подпише меморандума

  22 Февруари 2024, 15:03     

Според вицепремиера Мария Габриел границата на търпението между партньорите е изчерпано.

Мария Габриел – министър на външните работи

Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата. Преди всичко  – няма да подпиша т.нар. меморандум. Първо, всичко има граници. Моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията. Второ, обезпокоително е, че този документ е изработен с крайна цел или остава усещането за това – държавата да бъде разделена между две коалиции, а независими регулатори, съдебна система, службите и контролните органи да бъдат поделени в нарушение на законодателството на държавата, за сметка на лични цели и партийни интереси. 

Габриел заяви, че намира документа като ултиматум.

Мария Габриел – министър на външните работи

Меморандумът е опит за политическа търговия. Прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи. 

Външният министър посочи, че съдебната реформа е приоритет, но в рамките на девет месеца не могат да бъдат постигнати всички цели.

 Мария Габриел – министър на външните работи

Това е програма за цял управленски мандат. Ако беше толкова лесно защо не го заложихме и не ги постигнахме до този момент? Или ще се изискват от мен с ясното съзнание, че няма да могат да бъдат изпълнени?

Темата коментира от Париж и премиерът Николай Денков. Той е категоричен, че ще задейства процедурата за ротацията като на 6-ти март подаде оставка. 

 

Николай Денков, министър - председател 

"Това правителство има смисъл да съществува, ако продължат да изпълняват това, което е записано в управленската програма и реформите, за които сме се събрали в това правителство". 

Сега на ход са отново от ПП - ДБ, които трябва да решат какъв да е следващия им ход.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите