В режим на преговори: С кого разговаря Главчев за служебен кабинет?

  02 Април 2024, 15:55     

Въпреки, че Бойко Борисов още миналата седмица призова президента, да не посочва членове на ГЕРБ в служебния кабинет, Румен Радев избра шефа на Сметната палата за премиер. Сега въпросът е дали Димитър Главчев ще посочи още някой от ГЕРБ в кабинета

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ 
"Освен казах, че президента е отговорен човек и няма да хвърли държавата в конституционна криза. Това е негов избор, ние го приемаме. Видяхме, че г-н Гюров го обявиха за предател защото не бил говорил никой с него. Въобще много различни неща чухме от истината. Това, което най ме радва е, че за тези 9 месеца повишихме раждаемостта". 

Новият председател на ДПС Делян Пеевски обясни, че досега не е говорено с някой от партията да заема министерско място. 

Делян Пеевски, председател на ДПС
"В ДПС ако някой бъде поканен, няма да приеме. Защото не искаме, след изборите ще решим вече какво ще правим. Нека да видим кой, колко ще вземе". 

От ПП - ДБ за пореден път призоваха Димитър Главчев да не предлага Калин Стоянов отново за вътрешен министър. 

Ген. Атанас Атанасов, зам.-председател на ДБ 
"Ние от нашата коалиция ПП - ДБ нямаме никакво доверие на този човек. Изключително важно е в един изборен процес, политическите сили, които участват в него да имат доверие на тези, които организират изборите. Най - важното министерство, което има отношение на изборите е МВР". 

Атанасов даде и примери от местните избори, миналата година. 

Ген. Атанас Атанасов, зам.-председател на ДБ 
"Изведнъж министъра смени 17 или 18 шефове на областни дирекции, с никого несъгласувано действие в навечерието на местните избори. По време на изборите знаете, че имаше между 400 и 500 хиляди недействителни бюлетини и нямаше нито едно образувано производство срещу куповачи на гласове".

Калин Стоянов отговори на обвиненията от Белене. 

Калин Стоянов, вътрешен министър в оставка
"Фактът е, че аз за тези 9 месеца не политизирах системата на МВР,  не съм позволил и няма да позволя на никой да ми заповядва кой, какъв пост да заема в МВР.  

В същото време ако механизмът за назначаване на служебно правителство не сработи, ПП–ДБ предложи вариант, при който редовното правителство продължава да действа като служебно. И ако все пак има нови избори, след тях ПП - ДБ отново протягат ръка на ГЕРБ - СДС, само, че този път с разписани правила. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите