В навечерието на 24 май: Премиерът се похвали с увеличените заплати за университетите

  22 Май 2024, 15:23     

С увеличените заплати за университетите се похвали в началото на днешното правителствено заседание премиерът Главчев. Той отчете отпуснатите от служебния кабинет 80 млн. лева за възнаграждения на академичния състав на висшите учебни заведения. 12%  увеличение е осигурено и за неакадемичния състав на ВУЗ-овете.

ВИДЕО:

В началото на заседанието на служебното правителство  премиерът Димитър Главчев коментира решението за отпускането на средства за увеличението на парите на университетските преподаватели.

Димитър Главчев – служебен министър-председател:

Че решихме на наши, макар и неприсъствени заседания, да отпуснем 80 млн. - и то не само за академичния състав и въобще за администрацията, за докторантите. Едните 39 млн. лева вече мисля че са постъпили по сметките на висшите у-ща, остават и другите, въпрос на време е да постъпят и те. 

По 290 лева е увеличението за академичния състав, посочи Главчев.

Димитър Главчев – служебен министър-председател:

...за докторантите са отпуснати за стипендии мисля седем млн. и половина - 7,5 млн. лева…. Освен това е осигурено 12% увеличение за т.нар. вече неакадемичен състав. 

Служебният премиер припомни и едно от най-силните произведения в българската литература на 20 век - „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски. Непреходната творба се падна на матурите по Български език и литература тази година.

Димитър Главчев – служебен министър-председател:

Смятам, че е подходяща в навечерието на един от най-светлите български празници, 24 май, да си я припомним всички. Макар че тя започва с "Посветено на всички, които ще кажат "Това не се отнася до мене". Не мисля, че не се отнася – за мене е ясно, но смятам, че за всички нас се отнася тази великолепна творба на Христо Смирненски. 

В контекста на произведението министър-председателят напомни, че човек не трябва да губи сетивата, сърцето и паметта си, и трябва да си спомня от къде е тръгнал.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите