Ураганен вятър във Враца - обявиха частично бедствено положение и неучебен ден за утре

  18 Януари 2023, 19:48     

Ураганен вятър вилня във Враца. Поривите му достигнаха над 130 км/ч. Заради сериозно нанесените щети е обявено частично бедствено положение във Враца. А по предложение на Кризисния щаб към местната администрация, утрешният 19 януари ще бъде неучебен за всички ученици в града. От силния вятър днес пострадаха и граждани. Сутринта около 8.30 ч. Цветелина се качила на градския автобус. Малко след като потеглил от силния вятър стъклата се счупили.

Цветелина Кътева - пострадала в автобус:
Самият автобус започна да се люлее, започнаха да падат стъклата, поради силния вятър и чух мъжът до мен да казва "легнете долу и си завийте очите". В тоя момент си хванах челото и от мен течеше кръв от главата ми. Спряхме шофьора каза "има ли нещо", викам "не, засега е само драскотина". Направо все е4дно някой с чук ги строши, но благодаря на бог, че ме запази.

След като шофьорът се уверил, че няма тежко пострадали продължил до следващата спирка, където пътниците били извозени с друг автобус. От ураганния вятър са се срутили външни и вътрешни стени в шивашко предприятие. Служителите са били незабавно евакуирани и няма пострадали.

Златомир Борисов - дир. производство на шивашка фирма:
Две външни стени, в последствие падат и две вътрешни, т.к. вятъра нахлува вътре в сградата. Вътре успяхме да загасим всички инсталации за електричество, пара, вода за да не настъпят нови поражения. За щастие няма постеаддали служители, т.к. успяхме бързо да ги евакуираме. Тепърва ще оценяват щетите, има застраховка сградата. Но както виждате времето е динамично не се знае дали това ще бъде крайният резултат.

Една от главните улици в града е затворена за движение, заради падналия покрив на филиала на ВТУ.

Анна Целова - зам.-дир. на филиал ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Враца:
Предприети са действия за студентите да са на безопасно място за да не пострадат и преподаватели и студенти. Всичко е спокойно в университета, няма паника и в момента ще описваме щетите.

При падането на конструкцията е прекъсната контактната мрежа на градския транспорт. Цяло чудо е, че  в този момент не е имало автомобили и хора в района. Екипи на БКС и пожарната работят по отстраняване на щетите. От ураганния вятър е прекъснато електрозахранването в селата Челопек, Паволче, Лютаджик, Бели извор, Чирен, Костелево и Нефела. А в няколко квартала на града има скъсани електропроводи.

Калин Каменов - кмет на Община Враца:
Коледният базар който в момента прибираме, част от къщите буквално бяха въргаляни през нощта, това са къщи тежащи над 800 кг. Има села без ток в нашата община, има много скъсани електропроводи. След края на бурята надявам се да приключи днес да бъдат описани щетите вследствие на което ще кандидатстваме за финансиране за част от нанесените щети пред междуведомствената комисия Бедствия и аварии.

От общината призоваваха хората да останат по домовете си, заради опасността от падащи предмети. А от НИМХ към БАН предупреждават, че червеният код за силен вятър е в сила и за утре в 5 области: Враца, Монтана, Ловеч, Габрово и Велико Търново.