Удължиха Бюджет 2022 - Асен Василев обеща да има нов до края на юли

  08 Юни 2023, 19:58     

Удължиха миналогодишния държавен бюджет до приемането на този за 2023 г. Това решиха днес единодушно депутатите. А в пленарна зала се разрази дълъг дебат по бюджетната политика.

Асен Василев – министър на финансите:
Това решение определя последователността на плащанията и дава възможност събираните приходи да бъдат използвани за плащания, на основание чл. 87 алинея 4 от закона за публичните финанси. То върви в комплект и със законопроект за промяна на удължителния закон, което ще освободи плащанията за общините и на Здравната каса, така че да могат да се извършват в пълен размер. Така че това е първата част от удължаването. 

Решението важи до приемането на нов закон за Бюджета, каза още Василев.

Асен Василев – министър на финансите:
Министерството на финансите поема ангажимент да внесе проект на бюджет много скоростно в НС, така че да има достатъчно време той да бъде приет и обнародван до 31 юли тази година. 

Венеция Ангова от "Продължаваме промяната - Демократична България" разкритикува работата на служебния кабинет и по-конкретно тази на финансовия министър Росица Велкова.

Венеция Нецова-Ангова – народен представител от „ПП-ДБ“:
Под егидата на президента Радев и на избрания от него министър на финансите, видяхме неколкократно, опит за политически манипулации през дефицита на бюджета както за 2022-ра година, така и за 2023-та година. 

И призова депутатите да гласуват проекторешение, за да започнат разплащанията. Според Красимир Вълчев от ГЕРБ, големият проблем е липсата на център на бюджетна отговорност.

Красимир Вълчев – народен представител ГЕРБ-СДС:
Факт е, че ние сме на голям бюджетен дефицит. Факт е, че в този проектобюджет няма политика по доходите, факт е, че малко или повече ще пестим от образование и наука, намалени са разходите, свързани със социалното развитие. Факт е, че тези приходи, които са заложени, са близки до миналогодишната събираемост, която г-н Асен Василев подели като финансов министър с Росица Велкова. 

Асен Василев – министър на финансите:
Към момента в хазната има над 10 млрд. лв. Така че всякакви приказки за фалит са абсолютно несъстоятелни. Причината да разглеждаме този удължителен закон не е защото няма пари, а е защото трябва да имаме право да ги харчим. Докато се приеме нормалния закон за бюджета. 

Йордан Цонев – народен представител от ДПС:
Дебат ще има, когато бюджета дойде и тогава ще разискваме най-важната цел е 3% дефицит или по-важна цел е в рамките на каква цена. Дали 3% дефицит няма да доведе до рецесия, нали. Института за пазарна икономика най-важното винаги ви е било 3%-вия дефицит. А за нас също е важно, обаче каква е цената. Ако това ще спре растежа – мерси. 

Корнелия Нинова – лидер на БСП:
За пръв път виждам, откакто съм в парламента, управляващото мнозинство да се кара помежду си за бюджета… Представям си, като дойде време за приемане на истинския бюджет до края на 23-та и този за 24-та. Защото сега просто приемаме един удължителен. Това, което правите днес, е още едно доказателство за думите ни, че преговорите за правителство бяха преговори по интереси. Съюз на страха и на имунитетите. Очевидно, че по време на тези преговори, не сте уточнили поне макрорамката на бюджета. Поне данъчната политика. 

Решението влиза в сила в деня на неговото обнародване в Държавен вестник.


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите