ЦИК решава за ОИК – Враца

  23 Август 2023, 17:52     

Партиите във Враца не постигнаха консенсус за състава на Общинската избирателна комисия. Така отново ЦИК ще вземе решение за разпределението й. Консултациите за избор на ОИК се проведоха в сградата на местната администрация. На тях присъстваха упълномощени лица от всичките 6 парламентарно представени формации.

Нина Дакева – секретар на Община Враца

Общинска избирателна комисия - Враца се състои от 11 членове. Включително председател - до 4-ма, но не по-малко от 2-ма зам.-председатели и секретар. Същите са разпределени както следва: за коалиция ГЕРБ-СДС - 3-ма представители. За коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" трима представители. За партия "Възраждане" - 2-ма представители. За партия ДПС един представител. За коалиция "БСП за България" един представител и за партия "Има такъв народ" един представител. 

Единодушие имаше за броя на заместник-председателите в комисията. Така в ръководството на ОИК-Враца ще имат места всички парламентарно представени формации. 

Владимир Христов – ГЕРБ-СДС

Аз ви предлагам да имаме 4-ма зам.-председатели. Така всеки субект ще има представител в ръководството. 

Предложението на "Има такъв народ" бе за заместник-председател, "Възраждане" поискаха заместник-председател и член на комисията, тъй като квотата им е от двама души. "Ябълката на раздора", очаквано, се оказа председателското място. На което неотстъпно държаха от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Претенции имаха и от ДПС и БСП – този път за позицията на секретар.

Владимир Христов – ГЕРБ-СДС

Установяваме, че имаме две конкуриращи се позиции - за председател предлагаме и ние с членове, и колегите съответно от БСП и от ДПС имат предложение за секретар. Аз няма да оттегля предложението си за председател, така че, видимо, в частта за председател... предполагам, че и вие няма да го... оттеглите. Няма да постигнем съгласие. 

 Решението на ЦИК за състава на общинската комисия трябва да излезе в 14 дневен срок. 


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите