ЦИК решава за ОИК – Враца

  23 Август 2023, 17:52     

Партиите във Враца не постигнаха консенсус за състава на Общинската избирателна комисия. Така отново ЦИК ще вземе решение за разпределението й. Консултациите за избор на ОИК се проведоха в сградата на местната администрация. На тях присъстваха упълномощени лица от всичките 6 парламентарно представени формации.

Нина Дакева – секретар на Община Враца

Общинска избирателна комисия - Враца се състои от 11 членове. Включително председател - до 4-ма, но не по-малко от 2-ма зам.-председатели и секретар. Същите са разпределени както следва: за коалиция ГЕРБ-СДС - 3-ма представители. За коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" трима представители. За партия "Възраждане" - 2-ма представители. За партия ДПС един представител. За коалиция "БСП за България" един представител и за партия "Има такъв народ" един представител. 

Единодушие имаше за броя на заместник-председателите в комисията. Така в ръководството на ОИК-Враца ще имат места всички парламентарно представени формации. 

Владимир Христов – ГЕРБ-СДС

Аз ви предлагам да имаме 4-ма зам.-председатели. Така всеки субект ще има представител в ръководството. 

Предложението на "Има такъв народ" бе за заместник-председател, "Възраждане" поискаха заместник-председател и член на комисията, тъй като квотата им е от двама души. "Ябълката на раздора", очаквано, се оказа председателското място. На което неотстъпно държаха от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Претенции имаха и от ДПС и БСП – този път за позицията на секретар.

Владимир Христов – ГЕРБ-СДС

Установяваме, че имаме две конкуриращи се позиции - за председател предлагаме и ние с членове, и колегите съответно от БСП и от ДПС имат предложение за секретар. Аз няма да оттегля предложението си за председател, така че, видимо, в частта за председател... предполагам, че и вие няма да го... оттеглите. Няма да постигнем съгласие. 

 Решението на ЦИК за състава на общинската комисия трябва да излезе в 14 дневен срок. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите