Срещата на върха във Вашингтон: Радев и Главчев ще представляват страната ни пред НАТО

  21 Юни 2024, 19:27     

Часове преди да стане ясно кой ще представлява страната ни на срещата във Вашингтон, темата предизвика разделение между политическите формации. С добре познатата мантра за проевропейска политика и посока, бившият премиер Николай Денков обяви  позицията на коалиция ПП-ДБ.

Николай Денков – председател на ПГ на ПП-ДБ

България е защитена, когато е част от ЕС, когато е част от НАТО. Затова аз лично нямам никакво съмнение, че България трябва да бъде представена от министър-председателя в случая. Позициите на президента по темите, свързани с Русия и Украйна съвпадат практически напълно с това, което се представя като позиция на Кремъл и на ръководството в Русия. Има друга позиция, тази позиция е ясно изразявана и от парламента, и от МС който аз водех, и от европейските ръководители - тъй като на всеки европейски съвет през последните две години се обсъжда тази тема – така че, да, аз смятам, че президента заема неправилна позиция, която не съответства на българските интереси. Българският интерес е войната да бъде колкото може по-далече от границите на България. 

За това представител да бъде служебният премиер се обявиха и от ДПС, които публикуваха позиция на Делян Пеевски на официалната си фейсбук страница. 

 


В този решителен за сигурността на света и Европа момент, страната ни трябва да бъде представлявана от български представител, с ясен евроатлантически профил, който да изрази категорично и еднозначно неотменимостта на ангажимента ни към всички решения на Алианса, свързани с легитимното правото на Украйна да се отбранява от непровокираната военна агресия на Русия… Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели. 

От БСП пък бяха категорични, че България трябва да се представлява от държавният глава.

Борислав Гуцанов – народен представител от БСП

Президентът трябва да представлява срещата на върха във Вашингтон на НАТО, това беше позицията която изразих на председателски съвет, тъй като считаме, че първо – президентът е главнокомандващият – един път, втори път – той е избран пряко от целият народ с огромна легитимация. Освен това сегашното правителство е служебно правителство с изтичащ мандат. И считаме че, естествено, институцията, която трябва да представлява това е президентската институция. 

От „Възраждане“ също бяха на мнение, че представител на България на срещата на върха трябва да бъде Румен Радев.

Цончо Ганев – народен представител от „Възраждане“

Позицията на „Възраждане“ беше такава, че трябва да се отиде, нашия президент, който е главнокомандващ, така или иначе, да отиде и да представлява България. При положение, че нямаме постоянен министър-председател. 

Въпреки разнопосочните мнения от Министерски съвет обявиха, че на визита за американската столица ще пътуват и президента Румен Радев, и служебният премиер Димитър Главчев. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите