Служители на НОИ на протест - хората настояват за по - високи заплати

  25 Май 2023, 19:07     

Служителите Националния осигурителен институт във Враца излязоха на едночасов предупредителен протест с настояване за 30% по-високи заплати. 

Валя Тодорова - служител Отдел "Отпускане на пенсии" към НОИ - Враца:

Тези 30% са минимума, който всъщност искаме по принцип, защото това е специализирана администрация, в която трябва образование, трябва ценз, трябват рангове, натовареността е огромна. Особено след ковид-пандемията знаете всички, че навсякъде е натоварено, но пък при нас и особено с пенсиите е изключително, нали, за безработица, за болнични говориме тука, за колеги, проверяващи осигурителите. Така че тези проценти ги искаме за да можеме поне реално да оценят нашия труд.

Около 100 са хората, които работят във врачанския клон на Осигурителния институт. Протестиращите не са доволни и от политическата криза в държавата, която оказва влияние и върху работата им.


Валя Тодорова - служител Отдел "Отпускане на пенсии" към НОИ - Враца:

Особено с тези промени, които всяко правителство дойде и иска да прави за пенсиите - да, ние сме съгласни, нека се правят нещата. Но нека се правят с хора специалисти, които разбират от това, а не на парче от тук, на парче от там, което изключително натоварва работата - двойно и тройно извън текущата ни работа, която също не е много малко. 

А ниските заплати и натоварването, кара все повече специалисти да се отказват да работят в институцията.

Валя Тодорова - служител Отдел "Отпускане на пенсии" към НОИ - Враца:

Идват хора, обучават се, напускат. А един човек, за да се обучи да работи тази сложна материя и процедура, трябва да мине поне година време - минимум 6 месеца, но година време да мине, за да се каже, че може да влезе на 100% в ритъма на работата. 

Около 1000 лева са и стартовата заплата, и основното месечно възнаграждение за дългогодишните служители в НОИ към момента. 

Валя Тодорова - служител Отдел "Отпускане на пенсии" към НОИ - Враца:

Това е чиста сума, вие знаете, държавните служители не получават клас, нищо, колкото и стаж да имат, никакъв клас не се получава, никакви допълнителни средства не се получават, така че, това, нали, е изключително не стимулира хората да идват и да работят в тази сфера. 

Сашка Николова - служител в НОИ - Враца:

Да ви кажа, че ние полагаме извънреден труд по СВОЕ желание, за да се справим с натоварването, което дойде допълнително с всичките тези промени. Инфлационно - знаете какви са цените в момента - ние нямаме мърдане нагоре въобще. 

Валя Пашанска - служител в НОИ - Враца:

Всички организации, които стачкуваха с държавни служители, им се увеличи, ние обаче чакахме, нали, правителството да се сети за нас. Тъй като не се сети, решихме тази година вече да предприемем някакви действия. 

Валя Тодорова - служител Отдел "Отпускане на пенсии" към НОИ - Враца:

Сами знаете, че като се отиде в магазина, всичко върви нагоре, заплатите не мърдат и то... не се издържа. И ние имаме семейства, и ние искаме да живеем нормално. Нали, ние не искаме нещо повече от това, което сме заработили. Ние това сме си го заработили във времето. Просто сега вече трябва да го кажеме, за да знаят всички какво е положението. 

 Ако исканията им не бъдат чути служителите в НОИ са готови да преминат към ефективни стачни действия. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите