След арестите в Агенция "Митници": Създадоха комисия, която да проверява Асен Василев

  04 Април 2024, 15:30     

Скандалът след акцията на ДАНС в Агенция "Митници" отекна и в парламента и то до малките часове на нощта. Причината - "Има такъв народ" поиска да бъде създадена комисия, която да провери какво се случва в структурата и има ли нещо общо с това финансовия министър в оставка Асен Василев.  "Продължаваме Промяната - Демократична България" предложиха наименованието ѝ да бъде сменено - без участието на Василев. 

Кирил Петков. съпредседател на ПП
"Защото всичко друго е отвратителен популизъм, без никакъв смисъл. Ние гледаме Вашето чалгаджийско предаване и не искам парламента да се превръща в такова, просто няма нужда". 

Станислав Балабанов, депутат от ИТН 
"Труден Ви е българския, но мога да ви кажа, че чалга на турски означава музика, така, че подхождайте с уважение. В крайна сметка наистина трябва да направим нещо за българските граждани и да проверим Асен Василев за затвора ли е или не". 

Така от ПП - ДБ гласуваха против, но въпреки с гласовете на всички останали комисията беше създадена. В същото време все още няма яснота какво точно се случва с шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова и нейния заместник. Знае се до момента, че има образувано досъдебно производство, но няма повдигнати обвинения. Премиерът в оставка Николай Денков коментира казуса така. 

Николай Денков, премиер в оставка
"Откакто беше назначена тя начело на Агенция "Митници", има рекордно количество задържани наркотици и контрабанда. Била е служител на ДАНС, така че няма да се учудя да има информация, която да може да използва. В агенцията има "сляпо петно" по отношение на корупцията. Да не се окаже както по филмите, че я атакуват точно заради това, че си върши работата и задържа наркотици".

Още вчера стана ясно, че отношенията между Банкова и директорът на ДАНС са били обтегнати. А от опозиционните партии коментираха казуса като "разчистване на сметки". 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите