Слаб интерес към машинния вот в Бяла Слатина и Малорад

  09 Юни 2024, 16:19     

Слаб интерес към машинното гласуване във врачанското село Малорад, където на миналите избори беше опорочен вота, заради дописване на бюлетини от членове на избирателна секция. Подобна е ситуацията и в Бяла Слатина, където на местния вот подправя бюлетини под масата. 

Изборният ден в борованското село Малорад започна нормално. Оказа се, че интересът към машинния вот е изключително слаб. В пета секция където на миналите избори членовете на комисията дописваха бюлетини сега са назначени нови хора. Урните за машинен вот обаче бяха празни.

Цветан Кулински - жител на с. Малорад :
Нямам й доверие на машината, що всеко едно се натиска и такова и много хора неграмотни. 

Десислав Димитров - жител на с. Малорад:
Гласувах на хартия така предпочетох. Разбирам че сега нещата доста са се променили и смятам, че няма да има такова нещо.

Надка Методиева - жител на с. Малорад:
Върви всичко в ред. Дано да бъде така а не като предния път. Дано да тръгне как трябва да бъде там в това парламента да се разбират  и повече да няма тия гюронтии тия карби и да има работа за младите хора.

Въпреки, че хората не вярват в промяна след изборите все пак гласуващите се надяват на по-светло бъдеще.

Цветан кулински - жител на с. Малорад:
Да се оправи държавата, защото аз съм кусал от всякъде, ама вие не сте кусали. Тия дето бяха някога всичко избяга по чужбина. Оправиха си положението и на пра внуци даже си оправиха положението.

А в Бяла Слатина ни посрещнаха така:

 Асен Асенов жител на Бяла Слатина:
Сега гласуващи няма. Идват гласуващи, дето с взели пари. Една партия е давала пари и сега само тия идват, други хора няма да дойдат, защото не са им дали пари да им купят гласовете. Не аз не гласувам от не знам колко години. Не въобще не гласувам и да дават пари. За кой да гласувам, за тия измамници?

 В 16 избирателна секция в Бяла Слатина, където на местния вот дописваха бюлетини под масата сега четирима от членовете са отново същите.

Събин Илиев - предс. на 16 СИК Бяла Слатина:
Да но те са лица които нямат общо със скандала, взети са всички мерки и към момента може да попитате който желаете всичко е нормално. Лицата които участваха в скандала вече са отстранени.

Отново имаше кутии за машинния вот, които бяха почти празни.

 Мато матов - жител на Бяла Слатина:
С хартиената бюлетина е по-достоверно, по-добре ще се прегледат бюлетините и няма да манипулации, това е мое мислене.

Мариян Искренов - зам.-предс. На СИК:
Повечето са с хартиения вот, защото е по-лесен, по-нормален за обикновените. Притесняват се с машината, а пък сега случаят е особен, защото имаш два избора за НС и за ЕП, едната страница да отбележи преференция, втората пак да отбележи. Но тук населението не е цялото на това ниво да може да гласува и с машина. Затова хартията им е по-лесния вариант, защото на хартията има квадратче отбелязано да си гласува с х или v.

Към 12.00 ч. във врачанско са упражнили правото си на глас около 17 хил. души от близо 150 000.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите