Скандалът в прокуратурата влезе и парламента

  17 Май 2023, 18:32     


Етичната комисия към ВСС ще разглежда сигнала на Сарафов срещу Иван Гешев. Това стана ясно след завършилото днес първо заседание на прокурорската колегия, която се събра заради искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор.  Припомняме, че според сигнала едно от нарушенията на Гешев било, че записвал разговор с колегата си Иван Стоев без негово знание. Междувременно скандалът между Гешев и Сарафов влезе и пленарна зала.

Надежда Йорданова, ПП - ДБ 
"През последните седмици вместо да сме свидетели на ефективни разследвания, внесени обвинителни актове за сериозни престъпления и корупционни схеми. Пред очите ни се развива един долнопробен криминален сериал с елементи на трилър. Всички тези въпроси поставя темата доколко ефективно и прозрачно работи българската прокуратура". 

На изслушване беше извикан и служебния правосъден министър Крум Зарков, а въпроси от депутатите не липсваха. Те бяха свързани основно с охраната на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов. 

Крум Зарков, служебен министър на правосъдието
"Действително ситуацията е безпрецедентна но министерството на правосъдието е действало изцяло в рамките на закона. Тук не става дума за застрашени свидетели, а за застрашени магистрати. Аз бях уведомен и приех това предложение на специалистите да поставим г-н Сарафов под охрана на 15 май, понеделник".

 

Служебният министър отказа да даде повече подробности за охраната на Сарафов, мотивирайки се със запазване на неговата безопасност. Според Зарков трябва да се вземат адекватни мерки, имайки предвид бомбата, която избухна наскоро до колата на главния прокурор. Той коментира също стопанисването и използването на имот, предоставен от Висшия съдебен съвет, еднолично от главния прокурор Иван Гешев, като заяви, че казусът не е в неговите компетенции

 

Крум Зарков, служебен министър на правосъдието

" В действителност валят обвинения. В това число такива за извършване на престъпления по върховете на онази институция, която е призвана да ги преследва. Главния прокурор обвинява заместника си, заместника обвинява главния прокурор. И тук  идва въпроса съществува ли механизъм, който да позволи независимо разследване"...

 

 

Искане за спешни промени в съдебната власт се чу и от служебния кабинет.

 

 

Гълъб Донев, министър председател 

"Когато възвратните глаголи не се страхувам и страхувам се, се използват от представители на българската прокуратура, а не като упражнение по българска граматика, говори недвусмислено от нуждата от реформа на съдебната система". 

 

В същото време от "Продължаваме промяната - Демократична България" започва разговори с всички парламентарни сили за промени в конституцията в четири направления - преструктуриране на Висшия съдебен съвет, силно ограничаване властта на главния прокурор, въвеждане на пряка конституционна жалба и преформатиране статута на служебните правителства.

 

Христо Иванов, ПП - ДБ 

"Ние започваме разговори със всички парламентарни групи. Искаме да тестваме конституционня консенсус около някой едри идеи..". 

 

А по рано днес от Съюза на съдиите излязоха с остра позиция с искане оставката на тримата прокурори, замесени в скандала - Гешев, Сарафов и Тодоров. От съюза  призовават да бъде извършена пълна  проверка от Инспектората към ВСС.


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите