С категорично мнозинство: Гласуваха оставката на Христо Иванов

  21 Юни 2024, 14:41     


Депутатите гласуваха прекратяването на правомощията на Христо Иванов като депутат.  Темата предизвика бурни дебати в парламента, а заседанието днес продължи ударно за по-малко от час, като народните избраници не намериха време да решат кой да представлява България на срещата на върха на нато. Калин Иванов с подробностите. 

Ден след провеждането на парламентарните избори на 9 юни Христо Иванов заяви, че се отказва от председателския пост на „Да, България“ заради слабото представяне на партията в коалиция с „Продължаваме промяната“. Той обяви и, че ще напусне и Народното събрание веднага след като положи клетва като народен представител. Така и се случи, но темата не мина без бурни дебати в пленарна зала. 

Тошко Йорданов, ИТН
"50-то НС ще започне с нещо наистина полезно и то е да махне Христо Иванов. Той е човекът, който може би беше най-вреден в изминалото народно събрание защото заради неговите комплекси и фиксация, българската конституция беше направена на саздърма. Отвратителни промени, заради които всички станахме за смях и за малко да влезем в конституционна криза. Това е може би най-некадърния юрист и аз съм сигурен, че ако някой морж беше на негово място, може би щеше да се справи по-добре". 

Манол Пейков, ПП-ДБ
"Вие на Христо Иванов и камъче в обувката не може да му бъдете щото, няма да Ви усети. Толкова сте мъничък . И след това, което направихте вчера, не мога да разбера с какъв кураж продължавате да излизате тук". 

Тошко Йорданов, ИТН
"Явно Манол Пейков ще замества Искрен Митев в този парламент. Мисля, че комисията за психично болните тоя път трябва да я направим наистина и ние ще я подкрепим". 

Кирил Петков, съпредседател на ПП
"Аз искам всички тука да застанеме на висотата на тази трибуна. И да благодарим на Христо Иванов, че въпреки всички трудности, въпреки всичките различия, той беше един диалогичен народен представител с който всички сме имали възможност да работим. За мен беше чест да бъда рамо до рамо с него и аз мисля, ако всеки народен представител направи промяна в България, с размера на тази, която Христо Иванов направи, България ще бъде различна държава." 

Памела Митова, ИТН  
"Не се търпи. В българския език има едно правило, че ако един глагол в 1 лице - единствено число завършва на а или я, то в 1 лице - множествено число неговото окончание е м. Т.е не можете да казвате - Благодаря - благодариме, чета - четем, живея - живеем". 

Кирил Петков, съпредседател на ПП
"Нямаме ли поне достойнството в такъв момент да бъдеме над низоста на хората от т,нар. шоу."

В крайна сметка с пълно мнозинство от 225 народни представители оставката на Христо Иванов бе прието. По време на гласуването залата напусна лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 
Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ
"Аз не мога да гласувам срещу него. Натъжен съм защото нищо от важните неща, които предстоят на страната, не се коментира от вас". 

 

Заседанието не продължи повече от час като освен оставката на Христо Иванов,  депутатите гласуваха и комисия, която да изработи парламентарните правила. 
 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите