Румен Радев във Видин - президентът откри обновената еврейска Синагога

  04 Септември 2023, 20:13     

Няма да коментирам актуални политически въпроси, тук съм, за да подкрепя децата на Видин. Това заяви президентът Румен Радев при влизането си в закритата лекоатлетическа писта, на която се проведоха спортни игри в рамките на ”Президентски тест”.

Румен Радев, президент на Р. България
 „Искам да се обърна към всички вас – родители, учители, треньори и ръководители за това, че стимулирате нашите невероятни млади хора да спортуват. Скъпи деца и състезатели, искам да ви кажа, че сте направили верния избор, защото бъдещето на България зависи от това да има здрави и силни млади хора, които чрез спорт и учение да градят характер, готови да посрещнат предизвикателствата на бъдещето“.

В обновената лекоатлетическа писта тренират над 220 деца в различни дисциплини. Държавният глава днес присъства на откриването и на изцяло обновената еврейска синагога в града. Ремонтът струва над 10 милиона лева, а днес обектът вече е културен център "Жул Паскин", който ще служи за изяви на различни културни дейци.

Д-р Цветан Ценков, кмет на Видин
"Наистина няма как човек да не се вълнува, когато казват добре дошли в старопрестолния Видин. Или в една от най-хубавите сгради, каквато е белия лебед или синагогата на Видин". 

  Румен Радев, президент на Р. България
"Видин в продължение на десетилетия очакваше този миг. Денят, в който великолепната Видинска Синагога ще може да заблести в своя автентичен вид. И аз съм сигурен, че само хората, които са виждали с очите си, доскорошните руини на храма, могат да осъзнаят огромната работа, която е извършена. Видин е сред забележителните градове, в които на метри съжителстват храмовете и на трите  религии. Това може би е феномен, имайки в предвид света в който живеем. Но те са неразделна част от нашия живот, в който от край време съжителстват различни религии и етноси".


Събитието е част от Националната програма за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, която е под патронажа на държавния глава. На церемонията присъства и министъра на културата, посланика на Израел у нас,  както и представители на различни вероизповедания. Любопитен гост се оказа и бившия главен прокурор Иван Гешев, който бе сред официалните гости, но не направи публично изявление.


Акценти

Антикорупционният закон

   20 Септември 2023   

"Знаеш ли какво дишаш?"

   19 Септември 2023   

Три фирми източвали НЗОК

   15 Септември 2023    Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите