Румен Радев във Видин - президентът откри обновената еврейска Синагога

  04 Септември 2023, 20:13     

Няма да коментирам актуални политически въпроси, тук съм, за да подкрепя децата на Видин. Това заяви президентът Румен Радев при влизането си в закритата лекоатлетическа писта, на която се проведоха спортни игри в рамките на ”Президентски тест”.

Румен Радев, президент на Р. България
 „Искам да се обърна към всички вас – родители, учители, треньори и ръководители за това, че стимулирате нашите невероятни млади хора да спортуват. Скъпи деца и състезатели, искам да ви кажа, че сте направили верния избор, защото бъдещето на България зависи от това да има здрави и силни млади хора, които чрез спорт и учение да градят характер, готови да посрещнат предизвикателствата на бъдещето“.

В обновената лекоатлетическа писта тренират над 220 деца в различни дисциплини. Държавният глава днес присъства на откриването и на изцяло обновената еврейска синагога в града. Ремонтът струва над 10 милиона лева, а днес обектът вече е културен център "Жул Паскин", който ще служи за изяви на различни културни дейци.

Д-р Цветан Ценков, кмет на Видин
"Наистина няма как човек да не се вълнува, когато казват добре дошли в старопрестолния Видин. Или в една от най-хубавите сгради, каквато е белия лебед или синагогата на Видин". 

  Румен Радев, президент на Р. България
"Видин в продължение на десетилетия очакваше този миг. Денят, в който великолепната Видинска Синагога ще може да заблести в своя автентичен вид. И аз съм сигурен, че само хората, които са виждали с очите си, доскорошните руини на храма, могат да осъзнаят огромната работа, която е извършена. Видин е сред забележителните градове, в които на метри съжителстват храмовете и на трите  религии. Това може би е феномен, имайки в предвид света в който живеем. Но те са неразделна част от нашия живот, в който от край време съжителстват различни религии и етноси".


Събитието е част от Националната програма за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, която е под патронажа на държавния глава. На церемонията присъства и министъра на културата, посланика на Израел у нас,  както и представители на различни вероизповедания. Любопитен гост се оказа и бившия главен прокурор Иван Гешев, който бе сред официалните гости, но не направи публично изявление.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите