Резултатите от изборите: Ще станат ясни на 12 и 13 юни

  10 Юни 2024, 19:07     

Изборният ден е протекъл нормално и спокойно според Централната избирателна комисия.

Росица Матева – говорител на ЦИК
Независимо от постъпилите сигнали и жалби, смятаме, че комисиите осигуриха възможност на всички български граждани, които желаят да гласуват, да упражнят правото си на глас. 

Машините, с които не е гласувано на вота 2 в 1, са 148, като 134 от тях са в страната, а 14 в чужбина.

Росица Матева – говорител на ЦИК
Като в тези 134 се включват и онези машини – едната от предизборния ден, едната с която беше спряно гласуването заради несъответствието на пломбата на куфара и 4 разменени машини – две в Стара Загора и две в София – Област. 

Окончателно във вчерашния ден в ЦИК са обработени 106 жалби и сигнали.

Росица Матева – говорител на ЦИК
Те най-вече касаеха гласуването на избирателите, гласуването с машини, които отпечатват бюлетини, от които не се установява начина на гласуване, но тези избиратели са гласували с хартиени бюлетини. 

Според Комисията няма забавяне при обработването на протоколите. ЦИК ще спази и законовите срокове за обявяване на изборните резултати.

Росица Матева – говорител на ЦИК
На 12 юни трябва да обявим резултатите от гласуването за членове на Европейски парламент и разпределението на мандатите. На 13 юни ще обявим получените гласове и разпределението на мандатите за народните представители за българския парламент. На 14 юни ще обявим имената на 17-те избрани членове на ЕП от РБ и на 16 юни – имената на 240 български депутати. 

А избирателната активност ще бъде обявена към 20:00 ч. на сайта на ЦИК, когато протоколите на секционните комисии бъдат обработени на 100%.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите