Референдумът за българския лев: "Възраждане" и ИТН го внасят отново

  10 Юли 2024, 14:47     

Възраждане и ИТН внесоха в деловодството на парламента предложение за провеждане на референдум за запазване на българския лев. Идеята е на партията на Костадин Костадинов и е продължение на провалилото се вече допитване заради отказ на парламента. Тогава ЗА провеждането на референдум се подписха над 600 хиляди българи. 

Въпросът дали българския лев да остане официална валута поне до 2043 година отново излезе на дневен ред. 

Цончо Ганев, народен представител от "Възраждане":
"Това е инициатива, която преди няколко месеца парламента отхвърли. Решението на КС в последствие не определи въпроса като противоконституционен. Затова го внасяме отново за да може българския народ да се произнесе, иска или не иска да влизаме в еврозоната в следващите 20-30 или 40 години." 

От "Има такъв народ" подкрепят инициативата заради над 600 хиляди души, които са се подписали под това да има всенародно допитване. 

Тошко Йорданов, народен представител на ИТН:
"Те положиха усилия и събраха необходимия брой подписи за да има референдум. И народното събрание предишното наруши конституцията и собствения си закон, който прие и изхвърли в кошчето волята на над 600 хиляди българи. Ние на този референдум ще агитираме против и ще искаме нашите хора да гласуват против въпроса, който задава възраждане, но смятаме, че решението трябва да е в българските граждани." 

Въпросът за референдума ще остане същия подчерта Цончо Ганев, тъй като КС вече се произнесе, че той не е противоконституционен. Ганев заяви, че с това предложение щяло да се види кои от формациите в парламента зачитат демокрацията. 
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите