Раздадоха Никулденски курбан в Монтана

  06 Декември 2022, 19:43     

Десетки  хапнаха рибена чорба на общинския  пазар в Монтана. По традиция екипът дружеството  почита  Свети Николай Мирликийски чудотворец, като раздава традиционната чорба.

 

Стилиян Каменов – управител на Общинския пазар:

На пазара са търговците, ние го смятаме за наш празник на Общинския пазар. Традицията трябва да се спазва ... Хубаво е да знаем откъде сме тръгнали и накъде отиваме, и ако ние не спазваме тези традиции, и нашите деца няма да ги спазват, затова ние трябва да поддържаме традициите живи.

 

Майстор на рибената чорба и тази година е Ели Лозанова. Тази сутрин освен сладководна риба тя е добавила в казана и малко черноморска – сафрид и чернокоп.

 

Ели Лозанова - кулинар

Усилие е, студено е, дим, но когато 100 човека се наредят на опашката и ти кажат „бъди благословен”, създаваш си навик и изпадаш в абстиненция, когато не го получаваш.

 

Цял час желаещите да опитат от курбана минаваха през импровизираната кухня на открито – без спорове,  остри забележки и критики. Край казана бе и Дядо Коледа - с шейна, чувал с подаръци и звънчета, които огласиха големия християнски празник.