Пропада мост в с. Горна Кремена - протести срещу бездействието на институциите

  11 Юли 2023, 17:59     

Мостовото съоръжение в мездренското с. Горна Кремена се разрушава от години. В последните месеци проблемът се задълбочил, заради интензивния тежкотоварен трафик в района. 

Христо Лилов:
Страхуваме се, непрекъснато много дечица минават тука, коли. Най-лошото е ако стане някой инцидент с лека кола и вътре има деца.


Ако загинат хора тогава АПИ ще търсят да го правят. Те чакат да загинат хора.

Таня Йотова:
Ние не можем да си пуснем децата за 5 минути, да отидат сами или до магазините, те са обикновено на главните улици. От отдавна се знаеше, че тоя мост не може да издържи тежестите на камионите, те къщите се тресат и ще паднат, какво ли остава затова. АПИ обещаха, че ще направят моста, не го направиха. 

Нели Вуцинска:
До днес не е имало нито пешеходни пътеки, нито заспали полицаи, абсолютно нищо. Вижте моста отстрани, малките от къде да минат да отидат до другия площад да си играят, няма как. Камионите всеки момент ще паднат ще стане някаква авария.

Боянка Ангелова:
Трябва да стане най-лошото, за да се оправят нещата, както обикновено става в страната ни.

Множество сигнали са изпратени от кмета на селото до различни институции, но без резултат. Сега пътното платно при моста е вече стеснено, заради продължаващото пропадане на настилката. 

Светлана Алексиева - кмет на с. Горна Кремена:
От 2019 г. влезе в проект на Регионалното министерство, ремонт на целия път от Мездра до Роман и аз исках в този проект д бъде включен и моста. обаче нещата останаха в глас пустиня. Последният сигнал е от 30.06.2023 г. в който съм описала цялото това състояние,като накрая зададох един риторичен въпрос: "Трябва ли да има един смъртен случай в селото, за да се обърне внимание на пътното съоръжение?

От години в селото няма нито една пешеходна пътека. Хората се страхуват да преминават. Затова си направиха сами пешеходна пътека и спряха движението. Някои шофьори дори не подозираха причината за протеста, но споделиха, че чакането по пътищата в България е традиция.

Вергил Пунчев - шофьор на ТИР:
- Остана ли ви вече място от къде да минавате?
Ние не знаем от къде да минаваме. Всеки си избира път.
- И вие как се справяте?
С мъка, тук с мъка до Видин и отиваме и там чакаме на моста и е само чакане.

С блокада на пътя хората настояха за спешно укрепване на съоръжението. 

Нели Вуцинска:
Този трафи да се спре, за да може да се оправи моста.

Светлана Алексиева - кмет на с. Горна Кремена:
И второто е искаме повдигнати пешеходни пътеки, с оглед намаляване на скоростта на преминаващите МПС. Дано някой глух да прочуе, защото има най-различна апаратура, която помага за увредените слухове.

Жителите на Горна Кремена се заканиха, че ще продължат с протестните действия, ако исканията не бъдат чути.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите