Проектът „Турски / Балкански поток“: Нов скандал между ПП-ДБ и ГЕРБ

  29 Март 2024, 14:50     

С нови обвинения към доскорошните си партньори във властта излязоха от ПП-ДБ. Този път темата на скандала между двете коалиции е т.нар. проект „Турски поток“. От ПП-ДБ искат да се създаде комисия, която да разследва фактите и обстоятелствата около изчезналата пътна карта за него. Обвиненията са към ГЕРБ, че са дали повод на Путин да започне войната срещу Украйна. От партията на Борисов светкавично отговориха на брифинг, че проектът се казвал "Балкански поток" и че нямат никакви притеснения относно него.

ПП-ДБ са внесли проект на решение за съставяне на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около изчезналата пътна карта за "Турски поток" и всички факти и обстоятелства около изграждането на газопровода.

Венко Сабрутев – народен представител от ПП-ДБ:

Темата „Турски поток“ беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на НС. Днес, когато вече ние нямаме ангажимент да имаме мнозинство, може спокойно да извадиме пред обществото - защото обществото трябва да знае защо България осигури стартиране на войната в Украйна, защо България даде на Русия тази възможност. България трябва да знае, българските граждани трябва да знаят, защо бяха похарчени три милиарда лева за руска тръба, наши пари, на българските данъкоплатци, за руска тръба, която ще превозва руски газ. Трябва да се установят всички факти и обстоятелства около тръжните процедури и зграждането – физическото изграждане на газопровода, защото там има много сериозни съмнения за нарушения. Трябва да се види дали националния интерес не е нарушен. Дали не сме влзенали в тежка зависимост от Русия от доставки на природен газ. 

Ивайло Мирчев заяви, че още на 6 март от ПП-ДБ са попитали енергийния министър дали показаната "Пътна карта“ е истинската. По думите му самото енергийно министерство не е убедено как изглежда тя и от къде е.

Ивайло Мирчев – народен представител от ПП-ДБ:

Ние имахме тръба, която идваше от Русия към България, нямаше никаква причина да бъде строен "Турски поток", тъй като ние загубихме освен 3 млрд. от строителството, 2 млрд. от транзитните такси, които България щеше да получи от тази стара тръба, изградена по съветско време… Елементарни сметки показват, че минимум 30-40 години трябва да се възвърне инвестицията в "Турски поток", тогава най-вероятно ние природен газ въобще няма да използваме. Но по-важното е, че България обслужи геополитическия интерес на Путин и на Русия, защото построявайки "Турски поток" ние дадохме повод на Путин да започне войната срещу Украйна. 

От ГЕРБ-СДС отговориха, че нямат никакви притеснения по темата.

Теменужка Петкова – зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС:

Крайно време е да се научат, че този проект се нарича „Балкански поток“. Тук искам да кажа, че това, което чухме преди малко не мога да определя по никакъв друг начин освен като едни жалки брътвежи на едни безсилни хора. Винаги когато няма какво да кажат те започват да говорят за „Балкански поток“. Лъжа е, категорично, че темата „Балкански поток“ е присъствала в преговорите между нас. Тази тема буквално беше поставена в последния ден, когато стана ясно, че всичко, свързано с преговорите се проваля. 

Теменужка Петкова поясни:

Теменужка Петкова – зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС: 

В края на управлението на правителството на Кирил Петков през 2022-ра година, буквално в последните дни, те имаха възможност и направиха обширна проверка свързана с проекта „Балкански поток“. Тогава от страна на ДАНС им беше предоставена и т.нар. „Пътна карта“, която само отварям едни скоби и казвам – не представлява нищо друго освен една паметна бележка от среща. Та, същата тази паметна бележка от среща им беше предоставена и те са посочили товав доклада, който са написали. 

Петкова излезе и с контрапредложение – да се създаде временна комисия, свързана с изнесените от журналиста Христо Грозев твърдения, че по времето на управлението на Кирил Петков е имало корупция при износа на оръжие.
 Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови избори?


Виж резултатите